6bb2f6147344ad4b92669813e49ea96ec9f7074ab6e543212358076a669813e49ea96ec9f7074a3156441989c524b3fef24cc0c67b44549f60e23c67f45d286bb2f6147344ad4b920d548cb91e27d36215b6e5432123e6cd8d970952e4de0672c

zondag 26 maart 2023

champignonsoep met een vleugje port en bosuitjes

 

Meestal doen wij op vrijdag boodschappen in Duitsland. Bij de Lidl stond weer een zak gevuld met allerlei groenten en fruit dat op datum is. Die zakken kosten 3 euro. Deze keer zaten er o.a. kastanjechampignons in en bosui. Het zag er allemaal prima uit. Ik vermoed dat de winkel teveel heeft ingekocht en het dan in die zakken, die gered moeten worden, doet. 

Ik kocht er nog wat kastanjechampignons bij om een flinke pan soep te kunnen maken. Ik wilde hem gebonden maken. Al zoekend naar recepten,  kom je overal bindingsmiddelen als bloem of room tegen. Ik heb echter ontdekt dat dit helemaal niet nodig is. 

gesnipperde ui wordt met knoflook gebakken

Toegevoegd worden de champignons die even worden meegebakken. Bouillon wordt toegevoegd. In een aparte pan, worden champignons, voor de topping op hoog vuur gebakken en met tijm, zout en peper, gekruid

Met een staafmixer wordt de soep gepureerd en hiermee meteen gebonden. Room of bloem zijn hierbij echt niet nodig

een mooie gebonden soep
een scheut port mag niet ontbreken!


de toppings staan klaar om de soep af te maken

Recept en werkwijze voor een gebonden kastanjechampignonssoep voor ongeveer 8 grote koppen soep

Ingrediënten
- 4 middelgrote gesnipperde uien
-  ongeveer 50 gram boter en wat olijfolie waar je mee kunt bakken
-  ruim 1 kilo (kastanje)champignons in schijfjes gesneden
- 2 liter groentebouillon (kan met blokjes)
- 4 teentjes gesnipperde knoflook
- halve theelepel gedroogde tijm
- 2 bosjes bosui in smalle stukjes gesneden
- een flinke scheut port
- gekochte of zelfgemaakte kaasstengels

Werkwijze
- fruit de gesnipperde uien in de boter en olijfolie. Laat dit zeker 10 minuten zachtjes bakken. 
- voeg dan de gesnipperde knoflook toe en laat dit nog ongeveer 5 minuten zachtjes meebakken
- voeg ongeveer  9 ons, in schijfjes gesneden, champignons toe en laat een minuut of 7 meebakken
- voeg de groentebouillon toe, breng aan de kook en laat ongeveer een kwartier zachtjes koken
- bak ondertussen de resterende schijfjes champignons op hoog vuur met zout,peper en tijm gedurende ongeveer 10 minuten. Blijf erbij en hussel de pan regelmatig
- pureer de soep met een staafmixer
Als de soep geserveerd wordt, kan er als topping wat gebakken champignons op worden gedaan met wat bosui. 
Maak het compleet met lekkere kaasstengels!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten