Afgelopen vrijdag waren wij in Duitsland en bezochten o.a. een Lidl. Bij de kassa aangekomen stonden er papieren zakken die ze 'Rettertute' (gevuld met groente en fruit dat over is of aan de datum) noemen. Voor 3 euro kun je zo'n zak meenemen. Ik nam er 2 mee. Het was de moeite waard, er zat van alles in: mooie paprika's, spinazie, kastanjechampignons, bosui, wat mandarijntjes en sinaasappels en veldsla. Maar ook een flinke tros bananen die rijp was.
Van een deel daarvan maakte ik bananencake.
Al eerder maakte ik een bananencake. Als je op de volgende link drukt, kom je bij het blogbericht dat ik hierover schreef: bananenbrood met bessenbanenenbrood met bessen |
Deze keer wilde ik hem helemaal vegan maken. Als basis gebruikte ik een recept uit het boek van Dosia brewer; Dosia bakt vegan.
4 banen in stukjes |
Geprakte bananen. Dit kan grof |
Alle ingredienten worden, voorzichtig scheppend, bijgevoegd |
De bodem van het bakblik wordt met bakpapier bedekt. Hierop wordt vanillesuiker gestrooid en dunne plakjes banaan |
Het beslag wordt in het bakblik geschept |
Het bananenbrood wordt ondersteboven op een rooster gestort |
Recept en werkwijze voor een bananenbrood van ongeveer 22 cm
Ingrediënten
- 35 gram lijnzaad, even laten weken in een kommetje met 35 ml water
- 275 gram bloem
- 125 gram lichte basterdsuiker
- 1 theelepel baksoda
- 1/4 theelepel zout
- 4 grote, rijpe banenen
- 1 zakje vanillesuiker
- rasp van l citroen en het sap van een halve citroen
- 100 gram gesmolten kokosolie ( even in een pannetje laten smelten)
- 60 ml plantaardige melk
Werkwijze
- verwarm de oven op 175 graden
- vermeng de bloem, basterdsuiker,baksoda en zout
- bedek de cakevorm met bakpapier. Bestrooi deze met de vanillesuiker
- snijd 1 banaan in dunne plakjes en bedek hiermee de bodem van de cakevorm
- prak de overige bananen in een grote kom, Doe hier de citroenrasp en sap, de melk, de gesmolten kokosolie en het lijnzaadpapje bij.
- schep het bloemmengsel door het bananenmengsel een en schep dit in de cakevorm
- zet de cakevorm in de oven en bak deze ongeveer een uur. Test of het brood klaar is door er een houten prikker in te steken. Als deze er droog uit komt, is het brood gaar
- Laat het brood ongeveer 15 minuten in de vorm afkoelen en stort het dan op een rooster
Geen opmerkingen:
Een reactie posten