Op de facebookpagina van 'Wecken is hip' las ik over het droogwecken van paprika's. Voordeel hiervan schijnt te zijn dat de paprika's wat 'harder' blijven, dan wanneer je ze eerst blancheert en dan weckt in water.
Ik heb nog nooit drooggeweckt. De eerste keer dat ik erover las, vond ik het ook maar een vreemd verschijnsel. Maar naarmate ik er meer over zag bij 'Wecken is hip', wilde ik het toch eens proberen.
In mijn boeken kon ik niets vinden over het droogwecken van paprika's.
Vandaar dat ik een vraag heb gesteld bij 'Wecken is hip'. De antwoorden hierop waren niet duidelijk. Er werden verschillende adviezen gegeven. Mijn speurtocht vervolgens op deze facebookpagina leidde ook niet tot een eenduidig antwoord. Ik ben daarom maar vooral afgegaan op wat een bekende weckster Carmen Zuidervaart aangaf.
De paprikastukjes moeten rauw in de pot en flink worden aangedrukt. Dit lukt het beste, als ze in kleine stukjes worden gesneden.
Vervolgens heb ik er een scheutje water bij gedaan. (nagekomen bericht: het blijkt niet nodig om er een scheutje water bij te doen, de paprika's laten zelf vocht los tijdens het weckproces. Het niet toevoegen van water, komt de smaak bovendien ten goede). Deksels, ring en klemmetjes erop. En dat was het.
Dit moet een uur op 100 graden wecken. Het water wordt koud in de weckketel gedaan, omdat de inhoud van de potjes ook koud is.
En dit is het resultaat:
Na een paar uurtjes staan, ziet het er zo uit:
De paprikamassa is voor ongeveer 1/5 deel geslonken. Ik ben benieuwd hoe de paprikastukjes uit de pot komen. Ik zal het hieronder, te zijner tijd, laten weten.
Ik weck ze zo al even. De stukjes zijn wel gaar maar die smaak is geweldig. Met wecken in water verlies je zoveel van de smaak en nu niet. Dus het vocht zeker ook bij je gerecht doen.
BeantwoordenVerwijderenHeb het vandaag ook voor de eerste keer geprobeerd.
BeantwoordenVerwijderenHet ziet er ook nog eens heel mooi uit!
BeantwoordenVerwijderenHa, wat leuk! Ik zou me graag wat meer willen verdiepen in wecken, maar weet niet zo goed waar te beginnen. Heb jij een tip voor een boek? Welk boek van de bovenstaande stapel zou je me als eerste boek aanraden?
BeantwoordenVerwijderenIk heb niet echt een tip, behalve dat ik die oude weckboeken altijd heel inspirerend vind. Als ik iets wil wecken of inmaken, ga ik in die boeken struinen en kom ik altijd wel iets tegen. Succes!
VerwijderenIk heb een workshop gedaan bij de fermenteerfabriek. Dit gaf een basis en de fb pagina wecken is hip geeft veel info. En daarnaast gewoon beginnen en trots zijn als het is gelukt😁
Verwijderen