6bb2f6147344ad4b92669813e49ea96ec9f7074ab6e543212358076a669813e49ea96ec9f7074a3156441989c524b3fef24cc0c67b44549f60e23c67f45d286bb2f6147344ad4b920d548cb91e27d36215b6e5432123e6cd8d970952e4de0672c

maandag 7 augustus 2023

eenvoudige abrikozenjam

 

Ik heb een abrikozenboompje in de tuin staan. Het staat er al een jaar of 5. In de lente bloeit het boompje heel mooi: het krijgt dan een tere roze bloesem. Maar er heeft nog nooit 1 abrikoos aangezeten. Toch schijnt het echt wel te kunnen in Nederland. Van een oude dame kocht ik ooit haar weckpotten over. Deze gebruikte zij elk jaar om de abrikozen van haar abrikozenboom in te wecken. 

Voorlopig werk ik helaas dus maar met gekochte abrikozen.

Dit jaar maakte ik er jam van. De enige ingredienten die ik daarvoor gebruik zijn de abrikozen en geleisuiker. Deze koop ik in Duitsland, maar is ook in Nederland te koop. Dit is 2:1 suiker. Voor 1 kilo fruit heb je maar 1 pond van deze suiker nodig. Er bestaat ook 3:1 suiker. Dan gebruik je nog minder suiker. Deze heb ik liever, omdat de jam dan minder suiker bevat. Maar ik had nog een paar pakken 2:1 geleisuiker liggen, die eerst op moeten.


Als eerste ontdoe ik de abrikozen van hun pitten. Ik snijd doorvoor de abrikoos door en licht daarna de pit eruit. Dan snijd ik de abrikozenhelften in kleine stukjes.

Dan gaat deze massa in de pan.

De geleisuiker wordt toegevoegd.

Deze wordt door de abrikozenmassa geschept en vervolgens zachtjes aan de kook gebracht.

Als de massa kookt, wordt deze, terwijl je rustig blijft roeren, 3 minuten zachtjes aan de kook gehouden. Ik raad je wel aan om op de gebruiksaanwijzing van de geleisuiker te kijken en deze te volgen. Ik weet niet af alle soorten geleisuiker dezelfde tijd nodig hebben om de massa te laten pruttelen. 

Vervolgens kan de jam in de potjes worden geschept. Zorg ervoor dat de potjes  en de deksels schoon zijn. Ik doe dat door ze schoon op te bergen en bij gebruik in de vaatwasser te zetten. Als de vaatwasser klaar is, gebruik ik de potjes meteen om de jam in te scheppen (de potjes zijn dan nog flink heet van de vaatwasser).  Veeg de randen van de potjes na het vullen, voor de zekerheid, af met keukenpapier. Dan weet je zeker dat deze randen schoon zijn. Doe dan de deksels erop en draai de pot stevig dicht. 

Ik weck de potjes dan altijd nog. Hier lopen de meningen over uiteen, maar ik doe het omdat ik potjes afgeef en er zo zeker mogelijk van wil zijn, dat de jam niet bederft. 

Omdat het in dit geval maar een kleine hoeveelheid is, weck ik de potjes in een grote soeppan. Onderin de pan doe ik een theedoek, vervolgens plaats ik de potjes erin. Voordat ik de tweede laag in de pan doe, doe ik een tweede theedoek erin. Zo voorkom ik dat de potjes los gaan zweven in de pan en elkaar misschien kapot stoten. Vervolgens vul ik de pan met heet water (omdat de inhoud van de potjes ook heet is) tot net onder de deksels van de tweede laag potjes. Dan breng ik het water aan de kook en laat dit water dan een half uur, heel zachtjes, koken met de deksel op de pan.

Recept en werkwijze voor jam van 1 kilo abrikozen

Ingredienten

- 1 kilo abrikozen

- 1 pond geleisuiker 2:1

Werkwijze

- ontdoe de abrikozen van hun pitten en snijd ze in stukjes

- doe de abrikozenstukjes in de pan en voeg de geleisuiker toe. Vermeng dit met elkaar

- breng de massa, al roerende, aan de kook en laat het gedurende 3 minuten (controleer wat er op de verpakking van de geleisuiker staat) pruttelen, terwijl je blijft roeren

- schep de abrikozenjam in de potjes en slukt ze stevig met de deksel

abrikozenjam en pruimenjam in 1 keer gemaakt


2 opmerkingen:

  1. Ik kreeg ruim 2 kilogram blauwe bessen en heb van een gedeelte jam gemaakt op dezelfde manier als jij dat doet. Alleen weck ik ze niet. De potjes tot de rand vullen en 5 minuten op de kop laten staan is genoeg. Eind juli heb ik de laatste pot jam van 2022 (appel-gember) open gemaakt en gebruikt. Heerlijk!
    Thea

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. het wordt inmiddels afgeraden om potten op zijn kop te zetten, omdat er deksels zijn waarvan je de bestanddelen echt liever niet in je voedsel hebt. info op internet te vinden

      Verwijderen