zaterdag 24 augustus 2024

nieuw recept van vijgen: intense vijgensaus

 

Ook dit jaar hangen er weer veel rijpe vijgen aan de 2 vijgenbomen die bij ons in de tuin staan. Ik kan niet meer spreken van struiken, zo groot zijn ze. Je moet er op tijd bij zijn, anders hebben de wespen de vijgen al te pakken. 


Vijgen rijpen onregelmatig, dat betekent dat je goed in de gaten moet houden of er vijgen rijp zijn. Het liefst pluk ik ze als ze zacht aanvoelen, maar nog niet superrijp zijn. In de koelkast rijpen ze nog na. Zo kun je even wachten en dan in 1 keer de verzamelde vijgen bewerken.

Ik doe geen poging om ze bovenin de bomen te plukken, maar pluk ze zo ver ik staande kan komen, zonder ladder. Hier een foto van hoe ik een paar jaar geleden vijgen plukte: 

De boom is  inmiddels alweer een paar meter hoger 😁

Ik heb al veel producten van vijgen gemaakt. Heb je hiervoor belangstelling, klik dan op de volgende link:  recepten met vijgen

Deze keer maakte ik een rijke vijgensaus. Deze saus is lekker bij bv. een gebakken camembert, pate, kaas, slagroomijs en wild

 Hiervoor snijd ik de vijgen in kleine stukken.

Ik gebruik verder een lekkere fles rode wijn en bruine basterdsuiker. Deze suiker geeft een extra gekaramelliseerde smaak aan het geheel.

En natuurlijk wat kruiden, zoals een kaneelstokje en steranijs.

Tot slot een scheutje van mijn zelfgemaakte vanille-extract. Dat ruikt zo heerlijk naar vanille! Ik sta er altijd van te kijken hoe alcohol de smaak en geur overneemt van vruchten of, in dit geval, vanillestokjes.

Dit alles laat ik lekker een tijdje pruttelen, zodat het goed indikt.

Door er met de staafmixer doorheen te gaan, ontstaat er een mooie dikke saus (wel even het kaneelstokje en de steranijs eruit halen,  voordat je gaat mixen).

En dan kan de saus in potjes. Ik heb er dit keer weckpotjes voor gebruikt.

Vervolgens weck ik de potjes en klaar!


Recept en werkwijze voor een rijke vijgensaus

Ingredienten

 - verse vijgen, gewassen en ontdaan van steeltje en onderkant en in stukjes gesneden. Totaal gewicht is dan 1 1/2 kilo 

- 1 pond basterd suiker

- 1 fles lekkere rode wijn

- 1 kaneelstokje, 1 steranijs en een scheut vanille- extract (of een opengesneden vanillestokje) 

Werkwijze

- doe de vijgenstukjes, de wijn, de suiker en kruiden in een pan met een dikke bodem en voeg een scheut vanille -extract (of een opengesneden vanillestokje) toe

- breng alles aan de kook en laat het (in mijn geval) 2 uur zachtjes pruttelen zonder deksel. Roer regelmatig en houd het goed in de gaten tot je denkt dat het voldoende is ingekookt

- haal de kruiden eruit en ga er met de staafmixer doorheen, zodat er een mooie dikke saus ontstaat

- doe de saus in schone potjes en sluit de potjes goed af

Wecken (eventueel)

Ik heb de weckpotjes een half uur, vanaf het moment dat het water zachtjes pruttelt, geweckt in een grote pan met een theedoek er onderin. Zo weet ik zeker dat de potjes lang houdbaar zijn. 

 

's Avonds had ik kookclub en daar heb ik meteen vijgensaus en potjes pruimenjam uitgedeeld!


1 opmerking:

  1. Heb je er wel eens over gedacht om er een pepertje aan toe te voegen?

    BeantwoordenVerwijderen