maandag 14 juli 2025

Pruimentijd: een lekkere pruimentaart met een notenkruimellaag

 

We hebben 3 pruimenbomen in de tuin, waarvan er 1, voor het tweede jaar, veel pruimen geeft. Volgens mij, zijn het opaalpruimen. Er staat ook een Reine Claude Verte-boom in de tuin. Hier zitten, zo te zien, 2 pruimen aan. Heel jammer, dat vind ik zo'n lekkere pruim. Ik wacht maar geduldig af, ze zullen er toch een keer flink aan moeten komen........ Mijn ervaring met fruitbomen is, dat het, op z'n minst, enige jaren duurt voordat ze wat behoorlijks beginnen te geven. 

Een probleem met deze pruimenbomen is het snoeien. De takken schieten, ondanks snoeibeurten, alle kanten op. Ik denk dat we dit niet goed hebben gedaan. We moeten maar weer eens advies zoeken op google. 

Maar nu eerst, genieten van de pruimen die 1 boom ons geeft!  

Dit is slechts een deel van de oogst. Ik oogst ze elke dag en laat ze binnen afrijpen.

We eten ze natuurlijk gewoon op, maar je kunt er ook heerlijke taarten meemaken. Vandaag heb ik een pruimentaart met een notenkruimellaag gemaakt. 

Het deeg maak ik met de keukenmachine, maar het kan ook prima met de hand gekneed worden: 


 Ruim een kilo pruimen wordt gehalveerd en ontpit: 

Tweederde deel van het deeg druk ik uit in een ovenschaal van 20 bij 30 cm

Hierop worden de pruimen gestort, deze verdeel ik over het deeg met de gehalveerde kanten naar de bovenkant:

Daarover heen wordt de rest van het deeg verkruimeld:

En daarover heen, strooi ik een een mengsel van verschillende soorten gehakte noten:


Dit gaat een voorverwarmde oven in en dit is het resultaat:


 Recept en werkwijze pruimentaart met notenkruimellaag

Voor deze  taart gebruik ik een bakblik van 20 bij 30 cm (gekocht bij Ikea). Deze bekleed ik met bakpapier, zodat de taart niet aan het bakblik blijft kleven.

Ingredienten

- 1 kilo pruimen

- 500 gram bloem

- 1 pakje vanillesuiker of een scheut vanille-essence

- 250 gram roomboter in blokjes

- flinke snuf zout

- 1/4 theelepel kaneelpoeder 

- 4 eetlepels water

- 1 eidooier 

- ongeveer 150 gram gemengde noten, in stukjes gehakt

 

 Werkwijze

- verwarm de oven voor op 160 graden 

- kneed de bloem, stukjes roomboter, vanillesuiker of essence, zout, kaneelpoeder en water tot een deeg. Dit kan in de keukenmachine, maar ook met de hand

- laat dit deeg even koelen in de koelkast en halveer en ontpit ondertussen de pruimen  

- gebruik 2/3 deel van het deeg om hiermee het bakblik(met daarin bakpapier) gelijkmatig te bedekken

- stort hierop de gehalveerde pruimen en verdeel deze gelijkmatig met de snijkant naar boven

- verkruimel hieroverheen het resterende deeg en verdeel de in stukjes gehakte noten hierover

- laat ongeveer 45 minuten in de oven bakken

Met slagroom erbij, nog lekkerder! 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten