Een paar maanden geleden, kocht ik bij de Lidl een zakje basilicumzaad voor 19 cent (dat dit soort prijzen nog bestaat...). En hiermee heb ik een enorme hoeveelheid basilicum gekweekt:Ik ben gestart met het zaaien van de zaadjes buiten in een langwerpig bak. Dit deed ik pas na ijsheiligen (rond half mei) omdat dan het gevaar van vorst geweken is en de kwetsbare kleine zaailingen niet meer kunnen bevriezen. Toen de zaailingen ongeveer 2 cm waren, heb ik ze wat ruimer in potten gezet. Veel meer hoef je dan niet meer te doen, behalve ervoor te zorgen dat de planten genoeg water krijgen! Ze groeien dan, in combinatie met zon, fantastisch. Ik heb gemerkt dat de basilicumplanten gedijen bij een natte voet (schotel met water) en heb bijna elke dag, behalve bij regen,water gegeven.
Deze week heb ik pesto gemaakt van een klein deel van de basilicum.
De blaadjes worden van de takken gehaald en gewassen. Deze heb ik, omdat de zon scheen, even buiten laten drogen.Vervolgens heb ik de blaadjes, samen met walnoten, parmezaanse kaas, olijfolie, zout, peper en limoensap in de keukenmachine vermalen tot pesto. Ik gebruik geen pijnboompitten, omdat ik deze te duur vind. Walnoten zijn een prima alternatief.Dit resulteert in een lekkere pesto:
Recept en werkwijze voor ongeveer 3 potjes van 250 gram pesto van basilicum
Ingredienten
- ongeveer 250 gram basilicum
- 2 ons walnoten,amandelen of pijnboompitten
- 2 ons parmezaanse kaas in stukken
- sap van een halve limoen of citroen
- lekkere olijfolie naar smaak
- zout en peper
Werkwijze
- maak de basilicumblaadjes goed schoon onder stromend water.
- doe alle ingredienten, behalve de olijfolie, in de keukenmachine (in mijn geval een magimix) en laat de machine, terwijl er af en toe een straaltje olijfolie in gegoten wordt, draaien totdat het een smeuiige massa is. (dit zou ook moeten kunnen met een staafmixer, als je geen keukenmachine hebt).
Bewaren van pesto
Ik heb altijd 1 potje in de koelkast staan. Na gebruik, dek ik het af met wat olijfolie. Langer dan 2 weken staat zo'n potje niet in de koelkast, want dan is het op. Ik gebruik het bij pasta's, op crackers als beleg (met bv wat tomaatjes erop), in de vinegraitte en als smaakmaker.
Ik maak altijd een voorraadje om langer te bewaren. Dit doe ik door de pesto te bevriezen.Hiervoor gebruik ik glazen (weck)flesjes. Die sluit ik af met de bijbehorende deksel of een plastic weckdeksel. Zorg ervoor dat de pesto 2 cm onder de rand blijft, omdat deze, door het vriezen, wat uitzet. Als ik een bevroren flesje nodig heb, zet ik dit in de koelkast, en laat het ontdooien. De kwaliteit is uitstekend. En zo heb ik door de winter heen, nog eigengemaakte pesto. Lekker!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten