6bb2f6147344ad4b92669813e49ea96ec9f7074ab6e543212358076a669813e49ea96ec9f7074a3156441989c524b3fef24cc0c67b44549f60e23c67f45d286bb2f6147344ad4b920d548cb91e27d36215b6e5432123e6cd8d970952e4de0672c

zaterdag 20 januari 2018

siroop van citrusvruchten



Iedereen kent dat wel: op de fruitmand liggen vruchten die niet meer zo snel gepakt worden, omdat ze al wat ouder zijn. En dat was bij de vruchten op deze foto het geval. Zonde. Ik besloot om er een siroop van te maken. Een citrusvruchtensiroop bestaande uit grapefruit, mandarijnen, sinaasappels en wat citroenen.
Ik sneed ze doormidden: wat een mooi gezicht!


En perste ze.


Ik sneed nog een keer een portie doormidden.


En ging maar door met persen.


En zo perste ik ongeveer 1 1/2 liter sap bij elkaar. Vervolgens zeefde ik het sap.


Dit lijkt mij beter, omdat je anders nogal wat vezeltjes in de siroop hebt zitten. Maar dat hoeft natuurlijk niet.


Ik hield ongeveer 1300 mililiter sap over. De pulp heb ik in een bakje gedaan en zelf opgegeten. Heel lekker en gezond.
Vervolgens maak je hier siroop van in de volgende verhouding:
op 1 liter vruchtensap voeg je 1 liter suiker toe. Hieraan kan eventueel 20 gram citroenzuur worden toegevoegd. Dit is om de houdbaarheid te vergroten. Het is wat je zelf wil. Citroenzuur is een zwak organisch zuur, dat in citrusvruchten voorkomt. Het is een natuurlijk conserveringsmiddel.


In mijn geval voegde ik aan de 1300 ml citrussap 1300 gram suiker en ongeveer 27 gram citroenzuur toe.


Het citroenzuur wordt opgelost en een beetje warm water. Dit doe je door flink te roeren, het citroenzuur lost dan op.
Het citrussap wordt vermengd met de suiker door het te verwarmen op het fornuis en voortdurend te roeren. Als dit is opgelost, wordt de citroenzuuroplossing toegevoegd. Dit wordt geleidelijk aan verwarmd onder voortdurend roeren. Als alles is opgelost en de siroop flink heet is (liever niet laten koken, omdat je dan kans hebt dat de siroop bij afkoeling, gelei wordt), haal je het van de vuurbron.
Vervolgens giet je de siroop in gesteriliseerde flesjes (zie de blog over steriliseren uitleg over steriliseren).  En klaar is je citrusvruchtensiroop!


Deze is, vermoed ik, wel een half jaar houdbaar. Als je een fles opent, dien je hem in de koelkast te bewaren.

Wecken: Als je de siroop lang wilt bewaren, kun je hem wecken. De siroop moet dan wel in een weckfles (zie blog  vlierbessensiroop   ) . Je weckt hem een half uur op 90 graden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten