woensdag 24 mei 2017

aspergesoep

Omdat het aspergeseizoen alweer opschiet, besloot ik aspergesoep te wecken. Bij mijn aspergeboer kon ik 5 kilo mooie, dunne asperges kopen. Ik heb heerlijk in het zonnetje de asperges geschild. Hierboven zie je het resultaat. Altijd een mooi gezicht, die geschilde asperges, vind ik.
Vervolgens heb ik ze in kleine stukjes gesneden en in een grote creusetpan met 6 liter water en 7 groentebouillonblokjes ( voor 1 liter) opgezet. Dit heb ik 20 minuten laten koken. En nu komt het: ik vroeg mij af of je de soep licht kunt binden, hij is dan namelijk helemaal klaar voor gebruik en ik hoef er dan niets meer aan te doen. Volgens een meneer van de facebookgroep "Wecken is hip" kan dit. Hij doet dit al jaren. Ergens anders las ik weer dat het niet kon. Ik heb de stoute schoenen aangetrokken en heb een roux gemaakt van 80 gram boter en 80 gram bloem.
Deze roux heb ik toegevoegd aan de soep, natuurlijk flink roeren. Even laten doorkoken en vervolgens in gesteriliseerde weckpotten gedaan en in de weckketel gezet.
Ik heb de weckketel tot 3/4 van de bovenste potten gevuld met warm water. Vervolgens het geheel gedurende een half uur op 90 graden geweckt. En dit is het resultaat:
Ruim 8 liter soep: 6 1 liter-potten en 6 potjes van 1/4 liter, goed voor een flinke soepkom voor 1 persoon. Ik ben benieuwd of de potten dichtblijven, ik heb er goede hoop op!

Update:
Helaas is de helft van de potten open gegaan. Dit heeft mij doen besluiten om de aspergesoep niet meer op deze manier in te maken (ook al lees je dus op internet dat dit wel mogelijk is). Mijn volgende geweckte lichting aspergesoep, wordt een lichting zonder roux. Ik ben benieuwd of de potten nu wel dichtblijven. Dat zou wel het geval moeten zijn. Ik werk niet meer met boter en bloem in geweckte producten!