maandag 10 september 2018

volle saus van pruimen in rode wijn en port


Lang geleden werkte ik bij een instelling voor maatschappelijk werk waar een collega een boerderij had met een veld vol pruimenbomen. Van deze pruimen maakte zij van alles. Wat mij bij gebleven is, is haar geconcentreerde volle pruimensaus die zij als dessert serveerde op hangop tijdens een avondvergadering. Die vergadering vond ik maar zo zo, het dessert daarentegen, vond ik hemels.
Ik ben aan het experimenteren geslagen om ook een dergelijke pruimensaus te krijgen. En dat is gelukt!
Ik gebruikte rode wijn, bruine suiker, een sinaasappelspecerijenmix en kruidnagels waarin ik de pruimen zachtjes liet sudderen. En natuurlijk maakte ik de saus af met een scheut port. Het geheim zit hem in het heel lang laten inkoken van de saus en het gebruiken van bruine suiker. Er ontstaat dan een geconcentreerde pruimensaus met een gekarameliseerde touche.  Ik heb hem gisteren geserveerd in een mooie glazen schaal met daarin blanke vla, daarboven op de pruimensaus gedrapeerd, met toeven slagroom. Helaas ben ik vergeten een foto te nemen. Maar het dessert was heerlijk!

Hieronder volgen foto's van het maken van de pruimensaus.

Ik gebruikte 2 kilo pruimen.

De pruimen zijn gewassen en ontpit.
Klein gesneden gaan ze de pan in met rode wijn.

Toegevoegd worden bruine suiker, rode wijn, kruidnagel en een paar draaien sinaasappelspecerijenmix.
Dit zijn de kruidnagelen en het potje sinaasappelspecerijen (gekocht bij de Aldi)
Dit wordt roerend aan de kook gebracht.
En uiteindelijk is dit, na 1 1/2 uur pruttelen, het resultaat.
Dit levert 4 potjes pruimensaus op van 330 gram (Hakpotjes). Ze worden even op hun kop gezet.

Recept voor 4 potjes pruimen-rodewijnsaus van 330 gram

Ingrediënten
- 2 kilo pruimen
- 250 gram bruine suiker
-1/4 liter rode wijn
- 10 kruidnagels
- een paar flinke draaien sinaasappelkruidenmix (of iets anders waarvan je denkt dat het er goed bij combineert)
- eventueel een flinke scheut rode port

Werkwijze
- was de pruimen en ontpit ze
- snijd ze in kleine stukjes en doe ze in een pan
- voeg toe de rode wijn, de bruine suiker en de kruiden
- breng de massa aan de kook
- laat deze sudderen totdat je vindt dat deze voldoende is ingekookt ( in mijn geval 1 1/2 uur). De saus moet lobbig zijn.
- Voeg, naar wens, nog een scheut port toe
- schenk de pruimensaus in potjes en zet deze een minuut of 10 op de kop
- zet de potjes recht overeind en klaar!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten