6bb2f6147344ad4b92669813e49ea96ec9f7074ab6e543212358076a669813e49ea96ec9f7074a3156441989c524b3fef24cc0c67b44549f60e23c67f45d286bb2f6147344ad4b920d548cb91e27d36215b6e5432123e6cd8d970952e4de0672c

dinsdag 20 november 2018

groentebouillon van overgebleven groenten uit de koelkast


Ik heb regelmatig allerlei groenten in de koelkast liggen die 'over' zijn van gerechten die we die week gekookt hebben. Of gewoon gekocht, maar (nog) niet gebruikt. Ik ben namelijk niet zo'n lijstjeskoper, maar kijk meer naar wat er te koop aangeboden wordt. En dan wil je nog weleens teveel hebben liggen. Ik ben steeds minder van het weggooien van eten, dus probeer ik altijd alle groenten te verwerken.
Heel handig is het dan om een basissoep te maken, zoals groentebouillon met alle groenten die je over hebt. In dit geval was dit een selderijknol, wortels, bleekselderij en paprika.


Ik maakte deze groenten schoon en deed daarbij een ui, 3 laurierblaadjes en 3 liter water. Dit liet ik een uurtje trekken, waarna ik de soep zeefde. Aan de bouillon voegde ik vervolgens gesneden champignons toe, gesneden paprika en broccoli. Ook voegde ik, naar smaak, wat bouillonblokjes toe.  Dit liet ik nog een kwartiertje koken. En zo had ik 4 liter groentebouillon.


Ik vond het heel handig om deze 4 liter in de grote soeppan te wecken. Maar daar had ik mij op miskeken:


Ik kreeg er met geen mogelijkheid 4 liter-potten in. Dus, toen moest de weckketel er aan te pas komen:


En daar gingen de 4 potten natuurlijk glorieus in. Nadeel is dan dat er veel meer water bij moet dan in een soeppan en het veel langer duurt voordat het water op temperatuur is.
In het begin van mijn weckavontuur, ongeveer anderhalf jaar geleden, heb ik ook een keer groentebouillon gemaakt. Deze heb ik toen een half uur geweckt met als gevolg dat alle potten binnen 2 weken open stonden. Ik snap nu nog niet dat ik de soep toen maar een half uur heb geweckt, want overal is te lezen dat deze soep  1 uur geweckt moet worden op 90 graden. En dat heb ik nu keurig gedaan.


Deze groentebouillon is uitgangspunt voor allerlei groentesoepen. Zo kan er, bv heel simpel, taugé aan worden toegevoegd en een beetje (echt maar een beetje) ketjap voor een Oosterse twist. En zo kun je van alles bedenken met deze groentebouillon van overgebleven groenten.......


Geen opmerkingen:

Een reactie posten