Wij hebben hier een vreemde tijd achter de rug, net zoals iedereen natuurlijk.
Helaas werd ik, vlak voor kerst, geïnfecteerd met het corona-virus. Ik ben er 3 weken ziek van geweest. De kerst brachten wij met z'n tweeën door. We deden het met de boodschappen die onze 2 zonen kwamen brengen. Mijn man moest namelijk in quarantaine. Van de GGD kregen we allerlei instructies, waar je niet vrolijk van werd. Wij hebben ons daar ook niet helemaal aangehouden. Ik zou op een aparte kamer moeten zitten, geïsoleerd. Dat hebben we niet gedaan. Wel hebben we geprobeerd 1 1/2 meter afstand te houden en alles steeds te desinfecteren. Al met al is mijn man niet besmet geraakt.
Gelukkig ben ik weer goed hersteld en heb ik ook weer zin in het maken van gerechten, het lezen van kookboeken en uitproberen.
Maaltijdsoep van restjes
Vandaag maakte ik van de restjes uit de koelkast een maaltijdsoep en twee kaasuienbroden.
De prei en de bleekselderij werden klein gesneden en aangebakken in wat olie. Hieraan werden stukjes wortel en paprika toegevoegd. Vervolgens courgettestukjes, fijn gesneden koriander.Het deeg wordt in 2 bollen verdeeld |
De bollen worden met deegroller plat uitgerold |
Uien worden gehalveerd en in smalle schijfjes gesneden. Kaas wordt geraspt |
De uien worden verdeeld over de broden en aangedrukt. Het lijkt veel, maar dat maakt het brood alleen maar lekkerder |
En klaar! |
Ingrediënten
- 500 gram tarwebloem
- 50 gram zachte boter
- 260 ml lauw water
- 1 zakje droog gist (7 gram)
- 1 theelepel suiker
- 400 gram uien
- 250 gram kaas
- 12 gram zout
Werkwijze
- doe de bloem en gist in de keukenmachine en vermeng dit
- snijd de boter in blokjes en voeg deze toe aan de kom
- voeg de suiker toe
- doe het water erbij
- doe dan het zout aan de rand erbij
- laat deze massa met de kneedhaak draaien tot het een compacte bal is die niet kleeft. Laat de machine 8 tot 10 minuten kneden. Dit kan trouwens ook allemaal met de hand. Kneed het deeg dan gedurende 10 minuten
- haal de mengkom van de machine en zet deze, met een doek erover heen, op een warme plek (bv dicht bij het fornuis). Laat dit een half uur rijzen.
- snijd ondertussen de uien in smalle halve ringen
- Kneed het gerezen deeg nog even met de hand door en verdeel het in 2 gelijke stukken
- Rol deze 2 stukken deeg op een bebloemd aanrecht met de deegroller uit tot 2 platte broden
- leg deze platte broden op een, met bakpapier bedekte ovenplaat en laat ze nog een keer een half uur rusten op een warme plek.
- bestrooi de broden met de uienringen, druk hier een beetje op
- bestrooi de broden vervolgens met de geraspte kaas, druk hier ook een beetje op
- bak de broden in de oven gedurende 25 a 30 minuten in het midden van de oven
deeg is klaar om te rusten |
heerlijk rijzen bij de warme kachel |
van het deeg worden 2 platte broden gerold |
royaal bekleed met halve ringen ui, kaas en zwarte peper |
net uit de oven |
wat een heerlijk brood! |
Hallo, helaas kan ik op uw site nergens het recept voor geweckte zwarte boontjes vinden. Ik heb nog een zak gedroogde zwarte boontjes liggen en wil die voor het gemak (ik denk eerst in de snelkookpan) gaan wecken. Ik denk zelf dat ik ze ongeveer 2 uur moet wecken op 90 C maar ben benieuwd hoe u het doet.
BeantwoordenVerwijderenDeze reactie is verwijderd door de auteur.
VerwijderenHoi Marita. Het staat inderdaad niet op de blog. Ik zal het nog een keer toevoegen. Ik weck zwarte boontjes op dezelfde manier als kikkererwten: 2 uur op 100 graden. Als je op kikkererwten op de blog van HEX zoekt, kun je hierover meer info vinden. Succes!
VerwijderenBroodjes zijn heel erg lekker...
BeantwoordenVerwijderen