zondag 30 januari 2022

kaasfondue: gewaagde operatie, maar het kwam goed


Al heel lang lonkte het idee om een kaasfondue te maken. Maar in het verre verleden, heb ik een keer een mislukte kaasfondue gemaakt: het was een soort van bal kaas die ronddreef in een vreemde substantie. Wat er verkeerd was gegaan weet ik niet. Het nodigde in ieder geval niet uit om het nog een keer te doen. 
Inmiddels ben ik heel wat jaren en ervaring verder. Al jaren staat er in de kelder de mooie fonduepan van Creuset te pronken. Tijd dus om me er weer aan te wagen.
Ik gebruikte het recept van Joris Bijdendijk uit zijn mooie boek 'Bij Bijdendijk thuis'. 

Toevallig bleken mijn gasten, mijn zoon en schoondochter, die week ook een kaasfondue te hebben gemaakt. Mijn schoondochter had namelijk, als kerstpakket voor haar werk, een kaasfonduepakket uitgezocht. Dus, de nodige ervaring was al in mijn keuken aanwezig!
Er wordt serieus in de keuken gewerkt........
Om te beginnen viel al meteen op dat er onder de kaasfonduepan een waxinelichtje zat. 
Mijn zoon en schoondochter wisten te vertellen, dat dit niet de bedoeling is. Er is een brandgel voor nodig om voldoende hitte te krijgen. Na wat gegoogeld te hebben, bleek deze brandgel gewoon te koop te zijn in de supermarkt. En werd deze snel gehaald door mijn man en zoon. 
Aan de slag. Volgens Joris Bijdendijk werkt het het beste als je met Zwitserse kazen werkt en wel met 3 soorten Zwitserse kaas. Mijn man was die week al naar de markt geweest naar de kaasboer en had daar 2 van de 3 kazen weten te bemachtigen: de  emmentaler en de gruyère. De appenzeller had onze kaasboer niet, uiteindelijk hebben we deze vervangen door onze eigen extra belegen kaas. Eigenlijk moet je geen belegen kazen gebruiken volgens Joris, want deze smelten niet zo goed. 
Handje voor handje gaat de geraspte kaas in de wijn, waarin een gekneusde knoflook drijft (die je eruit haalt voor het opdienen). De wijn moet tegen het kookpunt aan zitten. Deze temperatuur is perfect om de kaas te laten smelten.


Als de kaas mooi gesmolten is en 1 geheel is geworden met de wijn, voeg je er een papje bij van 1 eetlepel maïzena met een borrelglaasje kirsch. Dat geeft meer stevigheid aan de kaasfondue en een mooie smaak. 

Je kunt nog zwarte peper en nootmuskaat toevoegen, maar dat hebben wij niet gedaan om een zo puur mogelijke kaassmaak te krijgen. 
Erbij serveerden wij geblancheerde broccoli, rauwe paprika in stukken, even gebakken paddenstoelen en stokbrood.
Dit stookbrood had ik een dag van tevoren gekocht, omdat dit brood oud moet zijn. Anders krijg je het brood niet goed aan de prikker en laat het los in de kaasfondue. 
Wat ook lekker is om er wat augurkjes bij te serveren! 

En terwijl de jongelui geconcentreerd bezig waren met het vermengen van de kaas met de wijn, bakte ik wat gamba's als voorafje
En zo, hadden wij een geslaagde kaasfondue, die voor herhaling vatbaar is! 

Recept en werkwijze voor een kaasfondue voor 1 persoon (naar recept van Joris Bijdendijk)

Ingrediënten
- 150 ml witte droge wijn
- 200 gram geraspte kaasmix (bv van emmentaler, gruyere en appenzeller of belegen kaas)
- 1 gekneusd teentje knoflook
- 1 borrelglaasje kirsch met daarin 1 eetlepel maizena
- oud stokbrood)

Om te dippen, bv
- stukken rauwe paprika
- even gebakken hele champignons
- even geblancheerde brocolli
- oud (stok)brood

Werkwijze
- doe de wijn in de fonduepan en breng deze bijna tegen de kook.
- voeg het gekneusde knoflookteentje toe (haal het weg als je gaat opdienen)
- voeg steeds handjes geraspte kaas toe en vermeng deze met de wijn
- als de kaas mooi gebonden is met de wijn, kan het borrelglaasje kirsch met maïzena worden toegevoegd

Ook lekker met wat  augurkjes (cornichons zijn het lekkerst) 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten