zaterdag 8 januari 2022

Een vegetarische Wellington

 
Helaas heb ik geen foto's genomen van hoe ik de vegetarische Wellington presenteerde tijdens het kerstdiner. Maar hij zag er heel mooi uit. 

Geschiedenis van de beef Wellington
Bij de meeste mensen is de beef Wellington wel bekend. Een echte kerstklassieker, zeker als deze geserveerd wordt met een portsaus.  Deze klassieker zou vernoemd zijn naar de hertog van Wellington die in 1815 Napoleon versloeg tijdens de slag om Waterloo. Met dit gerecht eerde men de hertog tijdens het diner. In een andere versie wordt verteld dat dit gerecht niets met deze hertog te maken zou hebben, maar mogelijk afkomstig is van een Nieuw- Zeelandse plaatsnaam waar de bereiding voor het eerst geserveerd zou worden. Ik houd het op de eerste, meer avontuurlijke, versie van het verhaal. 
De beef Wellington bestaat uit een mooi stuk rundvlees, bv ossenhaas, in een jasje van bladerdeeg. Dit wordt langzaam gegaard in de oven.
Kijk eens op google om te zien hoe mooi dit gerecht eruit ziet!

De vegetarische Wellington
In de loop der jaren heb ik al vaker een vegetarische Wellington gemaakt. Mijn versie is gevuld met verschillende soorten paddenstoelen, spinazie en kaas. Meestal kies ik voor een roquefort. Deze keer gebruikte ik echter een veganistische kaas, omdat er een gast was die niet teveel kaas kan verdragen. 

Ik kocht deze veganistische kaas bij de Liddl. 
Er werd met smaak van gegeten. Ook door de niet-vegetariërs.
Als groenten serveerde ik  geglaceerde worteltjes van verschillende kleuren uit het 'kerstkookboek' van Jamie Oliver. Ook serveerde ik een schotel van groene groenten met salieboter uit het 'kerstkookboek' van Donna Hay. Deze bestaat uit spercieboontjes (in mijn geval haricots verts)  en bimi (een klein soort broccoli).  Allemaal recepten om te onthouden en nog eens te maken. 
Voor de niet-vegetariers maakte ik een wildstoofpot van ree gestoofd in ale, verhuld in een mooie hoed van bladerdeeg: werkwijze hoed van bladerdeeg
Natuurlijk mochten de aardappelgerechten niet ontbreken. Mijn man maakte een knolselderijpuree op een mooie wijze gepresenteerd: knolselderijpuree in bolletjes.  Verder hadden we pommes duchesse en natuurlijk stoofpeertjes in port: recept van dronken peertjes


De vegetarische Wellington is trouwens een gerecht dat heel goed buiten de kerst gegeten kan worden. Het is een feestelijk gerecht voor vele gelegenheden.

Bereiding van de vegetarische Wellington in foto's:

2 lappen bladerdeeg, waarbij de bovenkant van de Wellington groter is dan de onderkant. De onderkant is bestrooid met paneermeel om te voorkomen dat de onderkant 'nat' wordt

De spinazie is gesmoord, de paddenstoelen, sjalotjes, knoflook zijn gebakken. De walnoten zijn in grove stukken gehakt. Klaar om verwerkt te worden in de Wellington
 
Als eerste wordt de spinazie op het bladerdeeg gedrapeerd

Vervolgens gaat het paddenstoelenmengsel er overheen

En dan de veganistische kaas

De zijkanten van de onderkant worden ingesmeerd met losgeklopt ei. De bovenkant wordt er overheen gedrapeerd en met een vork vastgezet door in de zijkanten te drukken

Tot slot worden met kerstvormpjes sterren uit het overgebleven bladerdeeg gedrukt. Deze worden op de Wellington gelegd. Alle wordt ingesmeerd met het losgeklopte ei. Het sesamzaad wordt erop gestrooid. De Wellington is nu klaar om gebakken te worden in de oven

Recept en werkwijze van een vegetarische Wellington voor 6 tot 8 personen

Ingrediënten
- 5 ons gemengde paddenstoelen of bv alleen kastanjechampignons in plakjes gesneden
- boter
- 6 gesnipperde sjalotjes
- 2 fijngehakte teentjes knoflook
- 1 ons grof gehakte walnoten
- 1 theelepel gedroogd tijm of 1 eetlepel verse tijmblaadjes
- 2 ons roquefort of een ander soort schimmelkaas. Ik gebruikte 2 ons veganistische kaas
- 2 eetlepels olijfolie
- 450 gram spinazieblaadjes
- 1 eetlepel bloem
- 2 lappen bladerdeeg van 275 gram, ontdooid maar nog flink koud
- 2  eetlepels paneermeel
- 1 losgeklopt ei
- 2 eetlepels sesamzaad

Werkwijze
- Verwarm de oven voor op 200 graden
- Bak de sjalotjes ongeveer 5 minuten, voeg dan de knoflook toe gedurende 1 minuut
- Voeg de plakjes paddenstoelen toe en bak deze totdat het vocht verdampt is (kan 10 minuten duren)
- Meng de walnoten, tijm en de helft van de kaas er doorheen. Zet dit mengsel apart
- Wok de spinazie kort totdat ze geslonken is en knijp deze in een zeef goed uit
- Rol de 2 deeglappen uit tot 1 lap van ongeveer 35 bij 35 cm. Snijd hem doormidden waarbij de onderkant smaller is dan de bovenkant (deze moet immers over de vulling heen komen)
- Bestrooi de onderkant met paneermeel
- Verdeel de spinazie over de onderste deeglap en laat de randen  vrij
- Schep het paddenstoelenmengsel over de spinazie
- Verdeel de rest van de kaas hier overheen
- Kwast de deegrand in met het losgeklopte ei
- Leg de bovenste deeglap over de gestapelde vulling heen en druk de deegranden met een vork op elkaar. Snijd de randen mooi af
- Gebruik het deeg dat over is om hier mooie vormpjes uit te steken en leg deze op de deegrol
- Snijd enkele inkepingen in de bovenkant van het deeg
- Bestrijk de bovenkant het deeg met het losgeklopte ei en strooi er het sesamzaad overheen
- Bak de Wellington gedurende ongeveer 30 minuten in de oven. Mocht de korst te bruin worden, leg er dan een stuk aluminiumfolie overheen


Geen opmerkingen:

Een reactie posten