Sodabread heeft iets magisch. Ik schreef er al eerder een blogbericht over: mystiek sodabread. Het is een traditioneel Iers brood, waarbij je, als je het broodje gevormd hebt voor het de oven in gaat, een kruis maakt in het brood. Daarmee verdrijf je de geesten uit het brood. Vervolgens maak je met een mes een gaatje in elk van de 4 parten 'to let the fairies out'.
|
1 van mijn eerste, zelfgebakken, sodabroden |
bakingsoda: het geheime ingrediënt van sodabread
Bij sodabread wordt geen gist gebruikt, waardoor het niet uren hoeft te rijzen en het binnen een uurtje klaar is. Het geheime ingrediënt hierbij is baksoda oftewel bakingsoda oftewel natriumbicarbonaat oftewel zuiveringszout. Dit is een veelzijdig product. Het kan gebruikt worden om geurtjes uit een snijplank te verwijderen, of om een aangekoekte pan of oven weer blinkend schoon te krijgen. Maar het kan dus ook gebruikt worden als rijsmiddel. Bakingsoda kun je bij de drogist kopen, maar misschien inmiddels ook al in de gewone supermarkt.
Experimenteren met zaadjes en zeewier
De pure vorm van sodabread is lekker, maar het is ook leuk om te experimenteren met de toevoeging van allerlei zaadjes. Ik koos voor lijnzaad en zonnebloempitten. Ook voegde ik er kort gebakken zeewier en knoflook aan toe. Hierover heb ik gelezen op een blog 'preserving the north sea'.
Inmiddels heb ik 2 keer sodabroad met zaadjes en zeewier gebakken. De eerste keer heb ik speltmeel gebruikt.
Je krijgt dan een mooi donker broodje:
Een prima broodje, maar ik vind dat de smaak van de zeewier onvoldoende tot zijn recht komt. Vandaar dat ik een experiment met gewone bloem heb uitgevoerd, waarbij ik 1 1/2 zoveel zeewier heb toegevoegd.
|
alle ingrediënten voor een wit sodabread met zaadjes en zeewier |
|
de zeewier wordt in grove stukjes gehakt |
|
vermenging van alle ingrediënten |
|
klaar om in de oven te gaan, waarbij ik helemaal vergeten ben om de geesten te verdrijven....... |
|
Net uit de oven..... |
|
Ik hevel het brood meteen over op een rooster, zodat het goed kan afkoelen en het vocht ook aan de onderkant van het brood kan verdampen. Zo voorkom je dat het brood aan de onderkant 'nat' wordt
|
Recept en werkwijze voor een sodabread met zaadjes en zeekraal
Ingrediënten
- 500 ml bloem of speltmeel
- 50 gram lijnzaad
- 1 theelepel bakingsoda
- 1 theelepel zout
- 500 ml karnemelk
- 1 theelepel citroensap of (appel)azijn
- 60 ml olijfolie
- een flinke handvol zonnebloempitten
- 100 gram zeekraal
- 1 teentje knoflook
Werkwijze
- verwarm de oven voor op 180 graden
- mix de bloem of speltmeel met het lijnzaad, de bakingsoda en het zout
- mix de karnemelk, citroensap of azijn en de olie
- doe de droge ingrediënten bij de natte mix
- bak ondertussen de zeekraal in olie met een geperst teentje knoflook in een beetje olie (ongeveer 2 minuten), haal het uit de pan en hak het in stukjes (niet te klein)
- vermeng de zeekraal met het deeg
- leg op een bakplaat een stuk bakpapier en stort hierop het deeg en vorm het met natte handen (anders plakt het deeg erg aan je handen vast)
- maak een kruis over de bovenkant van het deeg met een scherp mes
- druk er voorzichtig de zonnebloempitten op
- bak het brood in de voorverwarmde oven van 180 graden gedurende 40 minuten en verlaag dan de temperatuur naar 160 graden. Laat het brood nog 10 minuten bakken
- sla met een houten lepel op het broodje. Als dit hol klinkt is het broodje gaar. Laat het anders nog 5 minuten bakken
- haal het brood uit de oven en laat het op een rooster afkoelen.
|
Omdat ik ben vergeten de geesten te verdrijven door een kruis in de bovenkant van het brood te snijden, zijn ze door een scheur in het brood alsnog eruit gevlogen......... |
Lekker met een gevulde soep en kruidenboter!
Ook lekker als tapas met zachte geitenkaas en gegrilde paprika:
Geen opmerkingen:
Een reactie posten