6bb2f6147344ad4b92669813e49ea96ec9f7074ab6e543212358076a669813e49ea96ec9f7074a3156441989c524b3fef24cc0c67b44549f60e23c67f45d286bb2f6147344ad4b920d548cb91e27d36215b6e5432123e6cd8d970952e4de0672c

vrijdag 18 februari 2022

winters toetje met vijgen


Wij wonen vlak bij de grens van Duitsland. Ik ga er regelmatig naar Bauernmarkt Lindchen. Het is vaak verrassend wat ze allemaal verkopen. Tijdens het laatste bezoek trof ik artisjokken aan en prachtige vijgen. De vijgen kwamen weliswaar uit Peru ( dus niet bepaald milieuvriendelijk) maar ik kon ze niet laten liggen. 

Van vijgen kun je een heerlijke confituur maken. Als je op de volgende link klikt, lees je hoe ik dat doe: recept voor vijgenconfituur.  Dat deze confituur zo lekker is, komt door de toevoeging van port, maar ook door het gebruik van bruine suiker. Deze suiker karamelliseert namelijk. 

vijgenconfituur van vijgen uit eigen tuin
De laatste zomers geven mijn vijgenstruiken veel vruchten. Ik heb dus al het nodige gemaakt van vijgen. Als je in de blog zoekt op vijgen, komt je het een en ander tegen. Wellicht inspirerend als je zelf iets met vijgen wilt doen! 

Van de vijgen uit Peru, maakte ik een dessert:

Ook deze vijgen liet ik even karamelliseren in de oven, met hulp van honing en boter. Ik deed er geschaafde amandelen bij, wat kaneel en als finishing touch een schep vanille-ijs. Dat zou ook dikke yoghurt kunnen zijn als je niet teveel calorieën wilt eten. 

Recept voor 6 bakjes gekaramelliseerde vijgen met honing, amandelen en vanille-ijs

Ingrediënten
- 12 rijpe vijgen
- 12- klontjes roomboter
- 6 eetlepels honing
- volle hand met geschaafde amandelen
- een volle theelepel kaneel
- een bak vanille-ijs of volle yoghurt

Werkwijze
- zet de gril aan
- snijd de vijgen kruislings bijna door
- maak ze open als een bloem en leg ze in de ovenschaaltjes
- doe een klontje boten in het midden van de vijgen en bestrooi ze met de geschaafde amandelen en de kaneel
- verdeel 1 eetlepel honing per bakje over de vijgen


- zet de ovenschaaltjes in de oven en gril ze gedurende  5 tot 10 minuten totdat de vijgen zacht zijn en de honing en de boter een kleverige saus vormen. Kijk uit dat de geschaafde amandelen niet verbranden!
- haal de schaaltjes uit de oven en doe er vanille-ijs of yoghurt bij
We aten hierbij als voorafje gegratineerde uiensoep en als hoofdgerecht artisjok. Lekker hoor!
 
Het recept van de gegratineerde uiensoep is in de volgende link te vinden:gegratineerde uiensoep
Het recept van de artisjokken is hier te vinden: het klaarmaken van een verse artisjok

Geen opmerkingen:

Een reactie posten