Wij wonen vlak bij de grens van Duitsland. Ik ga er regelmatig naar Bauernmarkt Lindchen. Het is vaak verrassend wat ze allemaal verkopen. Tijdens het laatste bezoek trof ik artisjokken aan en prachtige vijgen. De vijgen kwamen weliswaar uit Peru ( dus niet bepaald milieuvriendelijk) maar ik kon ze niet laten liggen.
Van vijgen kun je een heerlijke confituur maken. Als je op de volgende link klikt, lees je hoe ik dat doe: recept voor vijgenconfituur. Dat deze confituur zo lekker is, komt door de toevoeging van port, maar ook door het gebruik van bruine suiker. Deze suiker karamelliseert namelijk.
vijgenconfituur van vijgen uit eigen tuin |
Van de vijgen uit Peru, maakte ik een dessert:
Ook deze vijgen liet ik even karamelliseren in de oven, met hulp van honing en boter. Ik deed er geschaafde amandelen bij, wat kaneel en als finishing touch een schep vanille-ijs. Dat zou ook dikke yoghurt kunnen zijn als je niet teveel calorieën wilt eten.Recept voor 6 bakjes gekaramelliseerde vijgen met honing, amandelen en vanille-ijs
Ingrediënten
- 12 rijpe vijgen
- 12- klontjes roomboter
- 6 eetlepels honing
- volle hand met geschaafde amandelen
- een volle theelepel kaneel
- een bak vanille-ijs of volle yoghurt
Werkwijze
- zet de gril aan
- snijd de vijgen kruislings bijna door
- maak ze open als een bloem en leg ze in de ovenschaaltjes- doe een klontje boten in het midden van de vijgen en bestrooi ze met de geschaafde amandelen en de kaneel
- verdeel 1 eetlepel honing per bakje over de vijgen
- zet de ovenschaaltjes in de oven en gril ze gedurende 5 tot 10 minuten totdat de vijgen zacht zijn en de honing en de boter een kleverige saus vormen. Kijk uit dat de geschaafde amandelen niet verbranden!
- haal de schaaltjes uit de oven en doe er vanille-ijs of yoghurt bij
We aten hierbij als voorafje gegratineerde uiensoep en als hoofdgerecht artisjok. Lekker hoor!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten