zaterdag 5 maart 2022

ratatouille: alle groenten in 1 keer of toch maar apart bakken?

Vroeger, op de camping in Frankrijk, maakten wij vaak ratatouille. Je kon in de supermarkt zelfs netjes krijgen waarin alle ingrediënten voor de ratatouille zaten. Dat vonden wij toen wel handig. Op de camping werden de groenten gesneden. Vervolgens werd alles tegelijk in de pan gegooid en gebakken. 
Ratatouille heb ik al jaren niet meer gemaakt. Door een filmpje over ratatouille op YouTube van een Nederlandse mevrouw, die in Frankrijk woont  en een mooie moestuin heeft (voor de liefhebbers: Ini's moestuin), werd mijn interesse weer gewekt. Deze mevrouw vertelt dat de Fransen alle groenten apart bakken. Dat geeft het lekkerste resultaat. Dat kan ik mij goed voorstellen, maar het is wel veel werk. 

Toevallig kwam ik ook een stukje tegen over ratatouille in het nieuwste boek van Claudia Roden: 'Med'. 

Zij vertelt dat ratatouille het onderwerp is van verhitte debatten. Bak je de groenten apart, of een voor een? Bak je ze in dezelfde pan en voeg je dan de verschillende soorten groenten na elkaar toe? 
In haar boek geeft ze aan dat de groenten ook in de oven kunnen worden geroosterd. Dit is zeker smaakversterkend. Wel moet je niet alles in 1 keer bakken. De paprika en de knoflook gaan pas later in de oven. Anders verbrandt deze.  Zij noemt deze methode 'roosteren'. Ik vind het echter meer het bakken van groenten in de oven.
Ik heb het een en ander aangepast. Zo doet Claudia  Roden in haar gerecht hele teentjes knoflook. Ik heb ze liever wat fijner. Verder heb ik de oven op 180 graden gezet in plaats van op 160 graden. Ook heb ik de groenten langer laten bakken: geen 50 minuten in het totaal, maar 60 minuten. Verder heb ik de laatste 8 minuten de gril aangezet, waardoor de groenten roosteren en de specifieke smaak van geroosterde groenten krijgen. 
De aanpassingen van het recept hangen natuurlijk van de werking van je oven af en van je smaak. Neem de vrijheid om hiermee te experimenteren. In onderstaand recept heb ik mijn aanpassingen verwerkt. 
Wat mij meteen aansprak in haar recept is dat zij niet alles in 1 keer bakt, maar - afhankelijk van hoe lang de groente nodig heeft - de groenten in 2 keer bakt. Hiermee houdt ze rekening met de gaartijd van de verschillende groenten. Hierdoor ontstaat  een maximaal smaakeffect. 
eerste shift die de oven ingaat

Na een half uur bakken in de oven wordt de paprika op de ene schaal en de knoflook op de andere schaal toegevoegd. De schalen gaan weer een half uur in de oven.

Dit is het resultaat
Tip: bekleed de bakplaten met aluminiumfolie. Doe je dit niet plakt er gegarandeerd groente vast aan de bakplaat. Het is een hele hoop gedoe om dat weer schoon te krijgen. Ter illustratie onderstaande foto waarop te zien is hoe het aluminiumfolie er na het bakken uitziet:
Recept en werkwijze voor ratatouille voor 6 tot 8 personen
- 2 aubergines in blokjes gesneden
- 2 courgettes in plakken gesneden
- 2 rode uien, in stukken gesneden
- een blik of pot tomatenpassata of 8 tomaten in stukken gesneden
- een theelepel gedroogde tijm
- een theelepel gedroogde oregano
- 6 eetlepels olijfolie
- 2 rode paprika's 
- 2 bollen knoflook, tenen gepeld en in stukken gesneden (afhankelijk van je eigen smaak. Ik snijd een grote knoflookteen in vieren)
- zout en zwarte peper

Werkwijze
- verwarm de oven voor op 180 graden
- bekleed twee grote bakplaten met aluminiumfolie
- verdeel de aubergines, courgettes, uien en tomaten of de tomatenpassata over de bakplaten. Strooi er de tijm en oregano overheen en de olijfolie met het zout en de peper. Hussel de groenten door elkaar
- bak de groenten 30 minuten in de voorverwarmde oven
- haal de bakplaten uit de oven en meng de groenten  door elkaar
- voeg aan de ovenplaat die onderin de oven stond de paprika toe en zet deze ovenplaat  terug op een hogere plek in de oven
- voeg aan de ovenplaat die bovenin de oven stond de knoflook toe en schuif deze plaat onderin de oven
- laat deze platen nog ongeveer 25 minuten in de oven bakken.
- zet de gril aan en laat beide platen met groenten nog 8 minuten grillen (dit hoeft niet, maar ik vind dit de smaak nog meer ten goede komen). Blijf hier wel bij staan kijken, de groenten kunnen in no time verbranden. 
- Doe alle groenten samen in een pan en vermeng ze. 

Lekker: lauwwarm met zwarte olijven en feta. Of bijvoorbeeld met geroosterde pijnboompitten, gehakte peterselie en feta. 
Wecken
Omdat het best veel werk is om de ratatouille te maken, heb ik een driedubbele portie gemaakt. Mijn bedoeling was om potjes in te wecken. Dit kan gedurende 2 uur op 100 graden. Omdat ik daar geen tijd voor had, heb ik 3 porties ingevroren. Ik ben benieuwd hoe de smaak hiervan is. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten