zondag 16 april 2023

Daslook gevonden en pesto van gemaakt


Al jaren lees ik berichten over daslook. En elk jaar doe ik een poging om het in de bossen te vinden. Maar dat wilde tot nu toe niet lukken. Tot wij gisteren in de bossen van Zuid-limburg waren en ik een ui-achtige geur ontwaardde. En ja hoor, ik zag een plantje staan.

Ik trok er een blaadje vanaf en onmiskenbaar rook ik look. Voor de zekerheid nog een foto gemaakt voor mijn detectie-app. En ook deze gaf aan dat het daslook was. Jaaaaa, eindelijk daslook gevonden. We liepen verder het bos in, werkelijk overal zag ik daslook. Velden vol!  Waarschuwing: wees er wel van overtuigd dat je echt daslook te pakken hebt en geen lelietje van dalen. Deze is giftig en lijkt op daslook. Zorg er dus voor dat je goed hebt uitgezocht met welk plantje je te maken hebt.

We zijn terug naar de auto gelopen om een tasje te halen.  Al wandelend plukte ik her en der blaadjes daslook. Bij thuiskomst bleek ik ongeveer 250 gram geplukt te hebben. 

Ik heb hierover een kort berichtje op facebook gezet. En wat ik verwachtte, gebeurde. Er zijn altijd mensen die dan als commentaar hebben dat je een klein bakje voor eigen gebruik mag plukken. En ook zijn er mensen die beweren dat het plantje beschermd is. Dit is al sinds een aantal jaren in Nederland niet meer het geval. Maar gelukkig zijn er ook mensen die heel positief reageren en blij zijn dat ze zelf ook wat hebben gevonden! 

Vorig jaar heb ik van het woekerende zevenblad in mijn tuin pesto gemaakt. In het volgende blogbericht is hier meer over te lezen: pesto van zevenblad  

pesto van zevenblad

Ik heb nu, op ongeveer dezelfde wijze, daslookpesto gemaakt.

Pesto wordt doorgaans gemaakt met pijnboompitten. Die zijn tegenwoordig helaas erg duur. In plaats daarvan, heb ik geexperimenteerd met walnoten. Dat gaat erg goed. Ook heb ik weleens geschaafde amandelen gebruikt. Ook daar heb ik goede ervaringen mee. Deze keer gebruikte ik amandelen, omdat dit de enige noten waren die ik in huis had. En ook dat ging erg goed. Met een beetje creativitiet en experimenteren, kom ik altijd een heel eind met wat ik aan producten in huis heb. 

De daslookblaadjes was ik even flink onder stromend water. Ik laat ze even uitlekken in een vergiet en dep ze daarna droog. Vervolgens haal ik de steeltjes eraf. Ik weet niet zeker of dat nodig is. Ik vermoed eigenlijk van niet, want alles wordt vermalen in de keukenmachine. De volgende keer probeer ik het met de steeltjes er nog aan. 

Dan gaan de blaadjes, samen met de amandelen, parmezaanse kaas(en extra belegen kaas, want ik had niet genoeg parmezaan in huis) in mijn keukenmachine: de magimix.  

Ik voeg er nog aan toe zout en peper en limoensap. Dit alles wordt vermalen onder toevoeging van een lekkere olijfolie. 

En zo heb ik een paar potjes hele lekkere pesto gekregen. Weer anders dan de basilicumpesto en de zevenbladpesto, die beiden ook heerlijk zijn. 

2 Potjes om in de koelkast te bewaren en binnen een paar weken op te eten. En 1 potje dat de diepvries in gaat. Ik gebruik daarvoor een weckpotje met een huishouddekseltje (een glazen deksel kan ook). Ik laat 2 cm over aan de bovenrand van het weckpotje, omdat de pesto uitzet als deze bevriest. Het is niet mogelijk om pesto te wecken, omdat er olie en kaas inzit.

Recept en werkwijze voor ongeveer 3 potjes van 250 gram daslookpesto

Ingredienten 

- ongeveer 250 gram daslookblaadjes

- 2 ons amandelen

- 2 ons parmezaanse kaas in stukken

- sap van een halve limoen of citroen

- lekkere olijfolie naar smaak

- zout en peper

- naar keuze: 1 teentje knoflook in stukken

 Werkwijze

- maak de daslookblaadjes goed schoon onder stromend water. Ik heb de steeltjes eraf gehaald, maar weet niet of dit echt nodig is

- doe alle ingredienten, behalve de olijfolie, in de keukenmachine (in mijn geval een magimix) en laat de machine, terwijl er af en toe een straaltje olijfolie in gegoten wordt, draaien totdat het een smeuiige massa is. 


8 opmerkingen:

  1. heerlijk he dashlook pesto . maar ik wil er (misschien als dwarse zuidhollandse) toch bij vermelden dat bij mij wecken van pesto al jaren prima gaat het is dan zeker 2 jaar houdbaar (langer heb ik het nog nooit geprobeerd). wel iets droger maken dan 30 minuten wecken op 90 0f 100 gr ( maakt niet zoveel uit). en ik gebruik kleine potjes. en als ik ze openmaak dan wat extra olijfolie erbij . xxxx philomene

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedankt voor het bericht. Ik ga dit dan ook proberen. Ik heb de pesto in de diepvries ook met weinig olie verwerkt. Mijn bedoeling is ook om olie toe te voegen als ze ontdooid is. Ik ben heel benieuwd.

      Verwijderen
    2. Zolang je de bolletjes van de Daslook met rust laat kun je rustig voor eigen gebruik plukken. Zeker in de bossen van Zuid-Limburg waar je soms hele hellingen vol vind.

      Verwijderen
    3. Bedankt voor het berichtje. De hellingen staan inderdaad vol daslook.

      Verwijderen
  2. In Zuid-Limburg moet je wel oppassen met de vossenlintworm als je het van de grond plukt en niet verhit.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Kan je de amandelen een op een vervangen voor walnoten? Ik heb nog veel walnoten van vorig jaar en daslook groot goed in mijn tuin.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, dat kan 1 op 1. Ik maak ook weleens pesto met walnoten. Ook heerlijk. Succes!

      Verwijderen