6bb2f6147344ad4b92669813e49ea96ec9f7074ab6e543212358076a669813e49ea96ec9f7074a3156441989c524b3fef24cc0c67b44549f60e23c67f45d286bb2f6147344ad4b920d548cb91e27d36215b6e5432123e6cd8d970952e4de0672c

zondag 7 mei 2023

asperge-zalmquiche van overgebleven asperges

 

quiche voordat deze de oven in gaat
Het is weer aspergetijd. Ze waren al langer te koop, maar ik wacht altijd totdat onze eigen aspergeboer de eerste asperges van de koude grond heeft geoogst.
zicht vanuit de schuur op de velden, waar de asperges worden geoogst
Wij kopen de asperges daar al zeker 15 jaar en zijn er altijd heel tevreden over. Als we ze kopen, meestal rond 12 uur (dan zijn ze geoogst), liggen ze diezelfde dag al op ons bord. Supervers, heerlijk. De prijs van de asperges is het hele seizoen ongeveer 4 euro. Dat kan 50 cent naar boven zijn of naar beneden. Een hele goede prijs voor deze kwaliteitsasperges! De boer heeft meestal geen bordje hangen dat hij ze te koop heeft, omdat hij veel vaste klanten heeft, waaronder restaurants, die ze bij hem kopen. De kwaliteit doet, als vanzelf, zijn werk!

De eerste asperges maken wij altijd klassiek klaar. Met gekookte eieren, ham, gebakken aardappeltjes en een mayonaise met verse peterselie en wat citroensap. Botersaus doen wij er nooit bij. Ik heb weleens meegemaakt dat we gasten hadden, waarbij 1 gast de mayonaise gebruikte als botersaus. Ze verdeelde deze over de asperges en at ze met smaak op😐. Ik heb mijn gezicht maar op neutraal gezet.......

Ik koop altijd royaal asperges in, zodat we nog wat overhouden voor bv soep. Of deze keer, om een quiche te maken met zalm.

aspergestukjes zijn verdeeld over het bladerdeeg
 

dit is een heerlijk kruidenmengsel dat ik in Duitsland koop

Ik schreef al vaker over het maken van quiches. In het volgende blogbericht staat de algemene bereidingswijze uitgebreid beschreven:  bereidingswijze quiche

 

Recept en werkwijze voor een asperge-zalmquiche

Ingredienten

- rol bladerdeeg

- overgebleven, gekookte asperges, ongeveer een pond

- 150 gram gerookte zalm

- wat paneermeel of 2 beschuiten

- 1 eetlepel gedroogde peterselie of een klein handje gesneden, verse peterselie

- 1 eetlepel gedroogde voorjaarkruiden (zelf uit te kiezen of van Knorr, zie foto) of een handjevol verse, gesneden kruiden

 - zout en peper

- 5 eieren geklopt met een scheut (ongeveer 4 eetlepels) water of room 

 Werkwijze

- verwarm de oven voor op 180 graden

- bekleed een quichevorm met bakpapier en het bladerdeeg. Verdeel hier wat paneermeel over of 2 verkruimelde beschuiten

- snijd de gekookte asperges in kleine stukjes en verdeel deze over het bladerdeeg

- verdeel de zalm in stukken over de asperges

- doe alle kruiden bij het eimengsel en verdeel dit over de quiche

- snijd het overhangende bladerdeeg weg of verdeel het over de quiche 

- bak de quiche, gedurende ongeveer 25 tot 30 minuten, in de oven

Geen opmerkingen:

Een reactie posten