woensdag 22 oktober 2025

wit broodje bakken in broodbakbol

 

Al een tijdje, viel mijn oog op die mooie broodbakbollen. Maar, ik vond ze nogal duur. 

Toen de Lidl een ovalen gietijzeren braadpan aanbood, waarvan ik las dat deze ook gebruikt werd om brood in te bakken, kocht ik deze. Natuurlijk had ik ook mijn gietijzeren Creuset-pannen kunnen gebruiken om brood in te bakken, maar dat durfde ik niet. Deze pannen vind ik te kostbaar om mee te experimenteren. 

De gekochte ovalen gietijzeren pan heeft een  emaille binnencoating. Mijn man en ik lazen in de handleiding, dat deze pan, voor gebruik, eerst ingebrand moet worden. En dat hebben wij gedaan....... De olie brandde in het emaille met als gevolg dat het emaille bruin gevlekt werd. De binnenkant van de pan is hiermee onherstelbaar verkleurd.  Als we een beetje hadden nagedacht, hadden we kunnen weten, dat je emaille niet moet inbranden........ Gelukkig heeft de functionaliteit van de pan er niet onder geleden en is er prima brood mee te bakken. De binnenkant van de pan ziet er alleen niet meer zo mooi uit:  

 

Met deze pan met emaille coating is een prima broodje te bakken

Een paar weken terug, zag ik dat Lidl weer broodbakbollen aanbiedt. Ik heb er onmiddelijk 1 besteld. En dat was maar goed ook, want ze waren binnen een week weer uitverkocht. 


Deze broodbakbol is geheel van gietijzer. 

Ter vergelijking, volgt hier een foto van de ovalen braadpan en de broodbakbol:

 
Hier is de gehavende binnenkant van de ovalen gietijzenpan met emaille coating goed te zien

Voordelen van een gietijzeren broodbakbol boven een gewone gietijzeren pan

Gietijzer houdt de warmte lang vast en zorgt voor een goede overdracht van de warmte aan het deeg.

Het ontwerp van de broodbakbol zorgt ervoor dat er tijdens het bakken stoom ontstaat, waardoor er een lekkere knapperige korst wordt gebakken. De broodbakbol bootst het proces na van het professioneel bakken van brood. Tijdens het eerste deel van het bakproces, voegt de bakker stoom toe in de oven. Tijdens het tweede deel laat de bakker de stoom ontsnappen.  

Met een broodbakbol houd je de stoom tijdens het eerste deel van het bakken in de bol, doordat de deksel erop zit. Tijdens het tweede deel van het bakproces wordt de deksel eraf gehaald, waardoor de stoom kan ontsnappen en de korst knapperig en bruin kan worden.  

Zodra het deeg in de voorverwarmde broodbakbol wordt gelegd, verdampt een deel van het vocht in het deeg waardoor er stoom ontstaat. De stoom blijft in de bol hangen, doordat de broodbakbol afgesloten is. Na 20 minuten haal je de deksel van de broodbakbol af, zodat het brood verder kan worden afgebakken met een mooie knapperige korst. 

Bij een gewone gietijzeren pan kan de zijkant vochtig blijven, omdat de warme lucht niet goed om het brood kan circuleren. Maar, dat schijnt vooral bij een kleinere gietijzeren pan het geval te zijn (er zit dan niet veel ruimte om het brooddeeg). Mijn ervaring met de hierboven beschreven ovalen pan is, wat dat betreft, goed. Wel is het zo, dat de korst van het brood mooier en knapperiger wordt in de broodbakbol. 

Werkwijze en recept voor een broodje van ongeveer 800 gram

Ingredienten:

  - 1 zakje droge gist  van 7 gram

- 320 ml lauw water

- 500 gram bloem

- 9 gram zout

- een flinke scheut (olijf)olie

Werkwijze van het maken van het deeg: 

- los de gist op in het lauwe water. Roer erdoor heen tot er geen klontjes gist meer zichtbaar zijn. Doe er de bloem bij, het zout en de olie. Vervolgens laat ik alles in de Magix standmachine rustig kneden, gedurende 6 minuten. En vervolgens nog 6 minuten in een wat snellere (nog steeds rustige) stand. Mocht het deeg te plakkerig zijn, kun je er wat bloem aan toevoegen. Uiteindelijk moet het een samenhangende bol worden. 

Als je met de hand werkt, kneed je het deeg gedurende 12 minuten handmatig. 

- Maak een bol van het deeg. Leg het in een kom en doe er wat olijfolie (om uitdrogen te voorkomen) op

- Zet het deeg minstens een uur op een warme plek met een doek erover heen en laat het rijzen

- Na minstens een uur (je ziet dan dat het deeg gerezen is), haal je het deeg uit de kom en kneed het nog een paar keer. Vervolgens maak je er weer een bol van en leg je het terug in de kom, met de doek er weer overheen.

- Na minstens een uur, kan het deeg in de oven gebakken worden. Ik laat het meestal veel langer staan. Ik heb de indruk dat het brood dan nog veel beter wordt.  

 Het voorverwarmen van de broodbakbol:

- verwarm de oven voor op 240 graden

- ik zet dan meteen de broodbakbol met de deksel erop in de oven, op het onderste rooster. De broodbakbol kan dan al opwarmen. Als de oven op temperatuur is, laat ik de broodbakbol er nog zeker een kwartier in staan.

- haal de broodbakbol in zijn geheel  uit de oven. Vergeet niet om je handen te beschermen met ovenwanten en zorg ervoor dat je een rooster op het aanrecht hebt staan waar je de broodbakbol op kunt zetten. Het is allemaal erg heet! Verbrandingsgevaar aanwezig, als je niet oplet!

Het bakken van het brood: 

- doe de deksel van de broodbakbol en leg deze op het rooster

- haal onmiddelijk het deeg uit de kom, vorm er een bol van en leg het op de bodem van de broodbakbol

- maak met een scherp mes een paar inkepingen in het deeg

- doe de deksel op de bodem en plaats de broodbakbol in de oven

- haal na 20 minuten bakken de deksel van de broodbakbol, verlaag de temperatuur van de oven naar 220 graden en bak het brood nog 15 minuten

- haal de vorm met het brood uit de oven en leg het op een rooster. Wip het brood van de bakbodem en laat het op het rooster afkoelen.  

 Hulp van mijn kleindochter

 Op dinsdag is onze net 2 jaar geworden, kleindochter altijd bij ons. Als ze binnenkomt, roept ze al enthousiast 'deeg'! En samen, maken wij dan een broodje, dat wij 's avonds met haar ouders erbij, lekker opeten bij de borrel.  


 




Geen opmerkingen:

Een reactie posten