zaterdag 11 oktober 2025

sap van kweeperen

 

Het was de hoogste tijd om de kweeperen te oogsten, maar ik had er niet zo'n zin in. Uiteindelijk toch maar gedaan. Ik besloot er kweeperensap van te maken, omdat dit niet zoveel werk is en het sap lekker en gezond is.  
Om te ontsappen gebruik ik de ontsapper die op de weckketel past. Ik schreef hier al eens eerder een blogbericht over: ontsappen van fruit

 

 

Op de kweeperen zit een donslaagje, dat was ik er altijd af. Vervolgens snijd ik ze in stukjes.

En dan worden ze ontsapt. Hoe dit te werk gaat, is ook in bovenstaande link te lezen.

Het fruitsap vang ik tegenwoordig op in een pan. Ik vind het opvangen in de weckfles en deze meteen te sluiten, waardoor je niet hoeft te wecken, niet handig. Gemakkelijker vind ik het , om het sap op te vangen in een pan. Als ik het dan wil gaan wecken, verwarm ik het sap en giet het in brandschone weckflessen, waarna ik het in de weckpan weck.  

Op mijn eigen blog kon ik niet vinden, hoe lang ik fruitsap weck. Het duurde ook nog even, voordat ik gevonden heb hoelang de wecktijd is en op welke temperatuur het sap geweckt worden. Uiteindelijk vond ik het in een 'ouderwets' weckboek: een half uur op 90 graden. Het water in de weckketel moet, bij start, dezelfde warmte hebben als het kweepeersap. De tijd (een half uur) gaat pas in als het water 90 graden warm is. 

Het valt mij op dat deze oude boeken, vaak veel en uitvoerige informatie bevatten met prachtige foto's. Als je erin geinteresseerd bent, is het de moeite waard om eens in een kringloopwinkel te kijken of er zulke boeken te vinden zijn. 

Uiteindelijk had ik 7 flessen kweeperensap! Volgend jaar maar weer eens wat uitgebreider met de kweeperen aan de slag. Op deze blog zijn meerdere recepten te vinden, mocht je er mee aan de slag willen (klik op de link):

kweeperencompote

 

kweepeerchutney

kweepeergelei


Geen opmerkingen:

Een reactie posten