6bb2f6147344ad4b92669813e49ea96ec9f7074ab6e543212358076a669813e49ea96ec9f7074a3156441989c524b3fef24cc0c67b44549f60e23c67f45d286bb2f6147344ad4b920d548cb91e27d36215b6e5432123e6cd8d970952e4de0672c

woensdag 16 augustus 2017

drogen van vijgen en appels

Ik heb al minstens 15 jaar een vijgenboom in de tuin staan. Hij staat tegen een muur op het zuiden. Een enkele keer zijn de toppen van de struik weleens bevroren, maar verder houdt hij het elke winter. Ze kunnen ook erg gemakkelijk gestekt worden: takken die op de grond liggen wortelen gemakkelijk. Als je deze voorzichtig uit de grond haalt, afsnijdt en ergens anders in de grond doet, ontstaat er een nieuwe vijgenstruik. Zo hebben wij er inmiddels 3 staan! Het zijn mooie struiken: ze hebben erg mooi blad en de kleine vruchtjes die niet rijp worden versieren elke winter de takken.
De vijgen rijpen langzaam en onregelmatig. Hieronder zie je de oogst van 2 dagen:
Dat betekent dat het even kan duren voordat je een partijtje hebt wat je kunt gaan verwerken. Vandaar dat er bij mij nogal wat in de diepvries verdwijnt, zodat ik met grotere porties kan werken.
Maar deze portie vijgen heb ik gedroogd.
Hiervoor sneed ik de vijgen in vieren en deed ze in het stockli droogapparaat. Verder informatie over dit apparaat, kun je vinden bij het blogbericht over het drogen van champignons. Je kunt ook rechts op deze blog bij de labels kijken.

Ik heb ze vorig jaar 1 keer doormidden gesneden, het drogen duurde toen erg lang en helemaal droog werden ze niet. Ze waren trouwens wel erg lekker, maar je kunt ze dan niet lang bewaren. Vandaar dat ik ze nu in vieren heb gesneden. De droogmachine stelde ik in op 70 graden.
Na 12 uur drogen was dit het resultaat:
Bovenstaande is een samenvoeging van 2 1/2 rooster. Het valt altijd een beetje tegen wat je uiteindelijk overhoudt, maar als je vaker droogt, wen je daaraan. De smaak is heel intens.
Ik gebruik hem in de yoghurt of om muesli van te maken. Ook kun je ermee bakken; vijgencake is heerlijk.
Omdat ik 5 roosters heb voor mijn stockli-apparaat en er maar 2 1/2 gevuld waren met vijgen, heb ik de rest aangevuld met appels. Ik vind het jammer om voor zo'n kleine partij vijgen het apparaat aan te zetten: je bent er toch even mee bezig en of je nou 3 of 5 roosters erop zet; qua werk maakt dat niet uit.
Hieronder nog even het resultaat van de gedroogde appeltjes;
Al met al weer een heerlijk voorraadje gedroogd fruit!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten