Deze keer heb ik ongeveer 1 kilo vijgen kunnen oogsten in 2 dagen.
Samen met port, kun je daar een heerlijke vijgencompote van maken. Ik had nog 2 flessen aangebroken port staan. Deze heb ik bij de vijgen gedaan, samen met steranijs, een kaneelstokje en vanille.
En natuurlijk suiker.
Dit alles een uur of 3 laten pruttelen op het vuur. Zonder deksel, want het is de bedoeling dat de massa indikt en vocht verliest.
Uiteindelijk is dit het resultaat:
Ik heb ervoor gekozen om er met de staafmixer doorheen te gaan, zodat er een egale compote ontstaan. Dit hoef je niet te doen, als je stukjes vijg wilt hebben. Snijd dan de vijg in kleine stukjes en niet te grof. Grote stukken vijg, zijn lastig te hanteren bij bv een stukje kaas.
Haal - voor je de staafmixer gebruikt - het vanillestokje, het kaneelstokje en de steranijs eruit!
Recept voor vijgencompote
Ingrediënten
- 1 kilo verse vijgen
- 3/4 fles rode port (portfles van 0,75 liter inhoud)
- 1 kaneelstokje
- 1 steranijs
- 1 vanillestokje
- 1 1/2 pond suiker
Werkwijze
- Snijd de vijgen in kleine stukjes
- Doe de vijgen in een pan, samen met de port, het kaneelstokje, de steranijs, het vanillestokje en de suiker.
- Breng dit aan de kook
- Laat het enige uren zachtjes pruttelen zonder deksel, zodat de massa indikt
- Verwijder de kruiden
- Indien gewenst, mix het met de staafmixer
- Doe de vijgencompote in de gewenste potjes en zet deze even op de kop.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten