Omdat ik een kleine hoeveelheid druiven had, besloot ik om niet de grote ontsapper van Weck te gebruiken (zie mijn blog over het maken van appelsap), maar de kleine ontsapper: de sappan. Deze pan kocht ik een aantal jaren terug in België. Ik kon hem toen nergens in Nederland vinden, maar inmiddels is hij overal verkrijgbaar.
Werking van de ontsappan
Het onderste compartiment vul je met water:
Het volgende compartiment dient ervoor om het sap op te vangen;
In het bovenste compartiment van de pan worden de vruchten gedaan, die ontsapt moeten worden:
In dit geval druiven:
Door het water aan de kook te brengen, komt er waterdamp vrij. Deze gaat via het gat naar boven. Door de hitte gaan de vruchten kapot en komt het sap vrij. Dit wordt opgevangen in het sapcompartiment. Hieraan zit een tuitje, met een klemmetje. Als er voldoende sap in het compartiment zit, kan dit, door het klemmetje te openen, uit de pan gegoten worden.
Het eerste sap vang ik altijd in een kan op. Als die kan vol is, giet ik dit sap overnieuw in de sappan. Doe je dit niet, krijg je een groot verschil van smaak tussen het eerste afgegoten sap en het laatste. Hierover kun je meer lezen en zien in mijn blogbericht over het maken van appelsap.
De druiven heb ik gewassen en ontdaan van de grootste stelen:
Ik had maar 2 1/2 kilo druiven. Met moeite kwam hiervan 1 1/2 liter druivensap vrij.Daarom heb ik bedacht om bij de druivenpulp nog wat appels toe te voegen:
Het uiteindelijke resultaat was 3 liter sap. Het vreemde vind ik dat de kleur van het sap hetzelfde is gebleven. Het blijft de kleur van druivensap behouden. Dat betekent dat de kleurstof in de druif heel overheersend is. De smaak van, zowel het druivensap als van het druiven-appelsap, is heerlijk!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten