zondag 26 november 2017

winterse vlierbessensiroop


Eind augustus ging ik op pad om vlierbessen te plukken. Met veel moeite kreeg ik 2 kilo bij elkaar.  Ik las op Facebook dat er overal volop vlierbessen te vinden waren, ik zag ze echter niet. Een vreemde zaak. Ik kan mij nog herinneren dat ik vroeger, met mijn ouders, moeiteloos zakken vol vlierbessen plukte voor vlierbessenwijn.
Met de verwachting nog wel een keer vlierbessen te vinden maakte ik sap van de vlierbessen en vroor dit in.  Helaas vond ik later nog maar een heel klein beetje vlierbessen en dit vroor ik ook in.


 Vandaag besloot ik om van wat appels met de ingevroren vlierbessen een wintersap te maken.Dit leverde ruim 2 liter prachtig donkerrood sap op.


 Ik persoonlijk verdun dit sap altijd als ik het drink met ongeveer de helft aan water. Het is een heel indringend sapje, maar wel lekker.

Daarna maakte ik van het vlierbessensap een vlierbessensiroop. Hiertoe maakte ik het vlierbessensap een lauwwarm en voegde er 2 kilo suiker aan toe. Dit roerde ik tot de suiker was opgelost.


Vervolgens loste ik 40 gram citroenzuur op een een beetje warm water.
De verhouding is als volgt:
op 1liter vlierbessensap 1 kilo suiker en 20 gram citroenzuur. En ook dit voegde ik toe aan de vlierbessensiroop en roerde totdat ook dit was opgelost in de siroop. Dit citroenzuur wordt toegevoegd om de houdbaarheid van de siroop te vergroten. Ik doe het om de smaak wat lichter te maken.
Met vlierbessen loop je het risico dat het geleert, als je het te heet maakt bij de toevoeging van de suiker en het citroenzuur. Vandaar dat je het sap niet al te heet moet maken en even moet roeren om de suiker en de citroenzuur opgelost te krijgen. Maar dat lukt prima!
Vervolgens heb ik de 6 halve litertjes vlierbessensiroop nog gedurende ruim een half uur op 90 graden geweckt. En klaar!


 Wecken is niet echt nodig, maar ik doe het voor de zekerheid. Ik heb zoveel siroopjes dat deze niet al te snel opgaan. Ik geef ook veel weg en zou het vervelend vinden als de siroop gaat schimmelen. Wecken vind ik dan een kleine moeite.