zaterdag 5 mei 2018

Minuscule drooggroenten: op weg naar bouillonpoeder!


Ik gebruik veel vegetarische of groentebouillonblokjes voor mijn soepen of als smaakmaker in gerechten. Als je een beetje zoekt, weet je al snel dat er veel geur - en smaakstoffen in deze blokjes zitten en heel veel zout.
Omdat het drogen van het lavas oftewel maggikruid erg goed is gelukt (zie drogen van maggi - en andere kruiden), wil ik ook andere groenten en kruiden gaan drogen om daar uiteindelijk mijn eigen bouillonpoeder van te maken.

Vandaag startte ik met het drogen van wortel, bleekselderij en paprika.

Ik heb niet zo'n mooie mandoline om de wortels te snijden, maar deed het met een goedkoop ding van de IKEA.


De foto ziet er mooi uit, maar ik heb met gevaar voor eigen vingers, de wortels in schijfjes gesneden.


Een mooie bak vol deed ik in de droogmachine Stockli. Ik liet deze op 70 graden drogen. Na ruim 3 uur was de wortel al klaar. Zo zag het eruit voor het drogen:


En zo erna!


Je weet niet wat je ziet na een paar uur drogen. De wortel is zo ongeveer weggevaagd!

De bleekselderij voor het drogen:


En erna, na 5 uur drogen:


En tot slot de rode paprika voor het drogen:


En erna, na 6 uur drogen:


Tjonge, jonge, wat een opbrengst! We hebben er hard om moeten lachen. Er blijft ongeveer niets over.
De smaak is echter heel geconcentreerd en goed. Ik ga dus gewoon door met het drogen van groenten als ui, prei, venkel, knolselderij, champignons en allerlei kruiden voor mijn eigen gemaakte bouillonpoeder. Wordt vervolgd.

Het begin is gemaakt!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten