6bb2f6147344ad4b92669813e49ea96ec9f7074ab6e543212358076a669813e49ea96ec9f7074a3156441989c524b3fef24cc0c67b44549f60e23c67f45d286bb2f6147344ad4b920d548cb91e27d36215b6e5432123e6cd8d970952e4de0672c

zaterdag 2 juni 2018

Hele oude boekjes over inmaken, jam maken en de Moderne Voedingsleer



Wij waren onderweg naar Rotterdam voor een bezoek aan onze jongste zoon en kwamen langs een kringloopwinkel in Tuil. Deze zit in een oude school  van een stuk of 4 lokaaltjes en heeft 1 lokaal bomvol boeken staan. Ik vond het wel even leuk om daar een kijkje te nemen.
Daar trof ik 2 hele oude boekjes aan:



Over het boekje  INMAKEN van groeten en vruchten JAM MAKEN 
Ik ben gaan zoeken op internet. Het enige wat ik aantrof was dat het boekje uit de serie 'nut - en - genoegen' tussen 1916 en 1920 is gepubliceerd.
. Het boekje is geschreven door L.J.C. van Vliet - van Dam, redactrice van het Maandblad der Ned. Vereeniging van Huisvrouwen. Het betreft deel 5 uit de serie 'nut - en - genoegen'.
De manier van schrijven is oud-hollands. Er wordt gesproken over  ''flesschen in verschillende grootten ', 'de spersie- boonen', 'Keulsche potjes', 'een grooten voorraad', 'den schralen wintertijd', enzovoort.



Ook staan er diverse wijsheden vermeld,zoals:

 'sommige huisvrouwen  meenen dat groenten en vruchten  voor den inmaak niet rijp behoeven te zijn, dat is echter onjuist'.

 'Ook zorge men steeds versche groenten in te maken. Vooral bij doperwten is dat van veel belang, daar ze anders spoedig gisten'.

'Op 1000 boonen gebruikt men pl.m. 1 K.G. zout'.

'Jam is niet alleen een genotmiddel, doch tevens een voedingsmiddel en vooral voor kinderen bijzonder aan te bevelen'.

'Eigengemaakte jam is geurig en goedkoop en men heeft de zekerheid dat ze niet aangemengd of vervalscht is met waardelooze producten'.

'Vertoont er zich schimmel in diepere lagen, zoo werpe men de jam zonder bedenken weg, daar zij schadelijk voor de gezondheid is'.

' In Nederland wordt fruit nog hoofdzakelijk als luxe-voedsel beschouwd. Van regeeringswege wordt herhaaldelijk op de groote voedingswaarde van fruit gewezen'.

'Het eten van zure appelen is uitstekend voor de tanden'.

'Meestal worden de groenten veel t e h a a s t i g  ingezouten en heeft men daardoor later allerlei euvels te bestrijden of wel ten leste bedorven groenten'.



Het is heel interessant om de boekjes te lezen en te merken dat een aantal fundamentele zaken over inmaken nog steeds hetzelfde zijn als een eeuw geleden. Maar ook dat een aantal inzichten totaal veranderd zijn.
Ik hoop nog meer informatie te vinden over deze tijd en deze series!

En dit zagen we ook nog vandaag: de prachtige skyline van  Rotterdam

Geen opmerkingen:

Een reactie posten