donderdag 28 juni 2018

Ouderwetse boerenmeisjes


Ik maakte net een pot boerenmeisjes uit juni 2016 open. Ze smaakt zoet, stroperig met abrikozen die doordrenkt zijn van brandewijn en bruine suiker. Lijkt me ook lekker op roomijs.
Ik maakte deze boerenmeisjes toen van prachtige abrikozen.


Eigenlijk ben ik de pot vergeten. Maar gelukkig heb ik hem nu weer ontdekt.



Geschiedenis van boerenmeisjes en boerenjongens
Boerenmeisjes is de benaming voor een ouderwets alcoholisch drankje. Het werd gemaakt door de abrikozen in te leggen en te bewaren in brandewijn. Dat was vroeger, rond 1950, de manier om vruchten te conserveren.
Met de toevoeging van bruine suiker werd het geheel op smaak gebracht. Soms werd er nog karamel en kaneel toegevoegd. De vruchten hadden zo'n drie maanden nodig om te rijpen in weckflessen. In die tijd zuigen ze zich vol met de steeds geuriger wordende brandewijn.
In het boek 'Onze smaak' van Terra, is het volgende te lezen:
De boerenmeisjes werden geserveerd in een lage brede likeurcoupe en zo konden de abrikoosjes en de drank opgelepeld worden. Dit gold ook voor de boerenjongens. Deze wordt gemaakt van rozijnen. Zie de onderstaande foto.


 Het genieten van deze lekkernijen was vroeger verbonden aan feestelijke gelegenheden. In Friesland werden boerenjongens uit de kelder gehaald om de geboorte van een kind te vieren. Ook werd het binnenhalen van de oogst gevierd met boerenjongens. Op Marken kregen bruilofstgasten 'een schep uit de kom' die rijkelijk was gevuld met rozijnen en brandewijn. In Brabant werden boerenjongens 'Brabants knipoogje' genoemd. In Leiden heetten boerenmeisjes ook wel 'kladder' . Kladder gold als een typisch vrouwendrankje.

reclame voor boerenjongens van de Likeurstokerij en Limonadefabriek J.
Voogd in Schiedam,ongedateerd
Het is ook lekker in nagerechten, op pannenkoeken, over schepijs  of bij vleesgerechten en sauzen. En niet te vergeten: bij oude kazen!

Recept van boerenmeisjes

Ingrediënten
- 750 gram verse abrikozen
- 300 gram bruine suiker
- 1/4 liter water
- 1 liter brandewijn

Bereidingswijze
- breng het water aan de kook en los de bruine suiker er in op
- laat de verse abrikozen 2 minuten mee koken
- laat dit 24 uur staan met een deksel op de pan
- voeg dan de brandewijn toe
Advies is om dit minimaal 3 maanden te laten staan voor je het gebruikt.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten