6bb2f6147344ad4b92669813e49ea96ec9f7074ab6e543212358076a669813e49ea96ec9f7074a3156441989c524b3fef24cc0c67b44549f60e23c67f45d286bb2f6147344ad4b920d548cb91e27d36215b6e5432123e6cd8d970952e4de0672c

woensdag 6 maart 2019

Even iets anders: koekjes!


Koekjes, ik heb ze nooit gebakken, ook geen zoete........Maar, tijdens de finale van #degroteoven had een mede-finalist heerlijke pindakaaskoekjes gebakken. Dus, dat moest ik natuurlijk ook proberen.

Ik heb een paar dingen ondervonden tijdens het voor de eerste keer koekjes bakken, bv dat je de baktijd moet aanhouden en de koekjes niet wat langer in de oven laat, omdat je denkt dat ze nog te zacht zijn. Het hard worden van de koekjes, gebeurt namelijk buiten de oven.
De tijd dat de koekjes in de oven zitten, komt erg nauw. Ze worden snel te donker of verbranden zelfs, door ze een paar minuten langer in de oven te laten. En zoals altijd: bij een mislukking,trek hier lering uit en doe het gewoon nog een keer! Donkere, te harde koekjes: die heb ik ook gebakken....... maar, de volhouder wint!

pinda-amandelkoeken van Yvette van Boven, waarbij ik zelfgemaakte pindakaas gebruikte. 

snowy cookies
Buiten de snowy cookies en de pinda-amandelkoeken, heb ik nog meer koekjes gebakken. Deze hebben de kwaliteitsnorm van de blog van HEX echter niet gehaald of beter gezegd: wij vonden ze niet erg geslaagd.

Pindakaaskoekjes in foto's:











Snowy cookies in foto's:










Hieronder volgen de succesrecepten.

Recept voor snowy cookies ( ongeveer 50 stuks)

Ingrediënten
- 200 gram zachte boter
- 2 zakjes vanillesuiker
- 4 eetlepels poedersuiker
- extra poedersuiker om de koekjes mee te bestuiven als ze gebakken zijn
- 250 gram bloem
- zout
- gepelde walnoten

Werkwijze
- verwarm de oven voor op 200 graden
- klop de boter met vanille - en poedersuiker romig met een mixer
- voeg de gezeefde bloem en het zout toe en roer dit door het beslag heen. Gebruik je handen om het beslag tot een bal te maken
- rol er kleine balletjes van en druk ze wat plat door er een walnoot in te drukken
- leg ze op een, met bakpapier belegde, bakplaat
- bak de koekjes 10 tot 12 minuten. Ze moeten niet bruin worden
- haal ze uit de oven, laat ze 5 minuten rusten en bestrooi ze dan met poedersuiker.

Recept voor pindakaaskoekjes voor ongeveer 40 stuks (naar Yvette van  Boven)

Ingrediënten
- 250 gram pindakaas, bij voorkeur de zelfgemaakte! Voor info: zelfgemaakte pindakaas
- 125 gram bruine basterdsuiker
- 125 gram amandelmeel
- 2 eieren
- 10 gram bakpoeder
- zout

Werkwijze
- verwarm de oven voor op 175 graden
- bekleed 2 bakplaten met bakpapier
- meng alle ingrediënten met de hand tot een niet-plakkerige bol. Als het nog plakt, kun je wat amandelmeel toevoegen tot het niet meer plakt
- vorm balletjes en leg ze op de bakplaat
- bak de koekjes in de oven in 8 a 10 minuten
- laat ze drogen voordat ze van de plaat gehaald worden
- laat ze dan afkoelen op een rooster.
Vooral bij deze koekjes: als ze uit de oven gehaald worden zijn ze nog zacht. Kom niet in de verleiding om ze daarom nog even in de oven te laten. De koekjes worden hard tijdens het afkoelen

Update van september 2019
Ik wilde graag pindakaaskoekjes bakken. Toen bleek echter dat ik geen amandelmeel in huis had, maar wel gemalen hazelnoten. In plaats van de amandelmeel heb ik toen de gemalen hazelnoten gebruikt. Dat bleek prima te gaan. Ze zijn wat meer crunchy geworden.

Probeer beide koekjes, ze zijn erg lekker!





Geen opmerkingen:

Een reactie posten