donderdag 2 mei 2019

Albondigas: tapasgerechtje van pittige gehaktballetjes in tomatensaus


Al jarenlang maakt mijn man voor feestjes gehaktballetjes in tomatensaus. Altijd lekker, want ze zijn in no-time op.
Ik heb dat al jaren gadegeslagen en zo langzamerhand ontstond bij mij het idee om die balletjes in veelvoud te maken en te wecken. Lekker om bij de borrel te eten of gewoon bij een pasta.

Het is een eenvoudig recept. De oorsprong komt uit een serie boekjes van de Albert Heijn: 'eetboekenreeks'. Dit klinkt heel gedateerd, niet meer van deze tijd. De reeks stamt dan ook uit 1999, dat is alweer 20 jaar geleden.
Sommige recepten zijn echter blijvend, dat wil zeggen dat dat recepten zijn die wij regelmatig gebruiken. In de loop van de tijd veranderen er dan wel wat ingrediënten: er wordt wat toegevoegd of weggelaten..... Leuk hoe zo'n recept dan uiteindelijk van jezelf wordt.

Alle ingrediënten worden met elkaar vermengd:

In onderste schaal zit bruinbrood met een restje wit stokbrood overgoten met wat witte wijn.
In het oorspronkelijke recept werd witbrood gebruikt. Omdat wij dat zelden in huis hebben, gebruiken wij bruinbrood en dat gaat prima.

Gedraaide balletjes
Het is raadzaam om de sjalotjes heel fijn te snijden. Op de foto zie je dat dit eigenlijk nog wat te grof is gedaan. Dit bemoeilijkt het draaien van de balletjes en later ook het bakken, omdat de balletjes dan gemakkelijker uit elkaar vallen, wat natuurlijk niet de bedoeling is.


Er wordt steeds een portie balletjes gebakken en uit de pan genomen, zodat de volgende portie goed gebakken kan worden.
Vervolgens gaan alle balletjes terug in de pan


En wordt de tomatensaus toegevoegd.


Vervolgens worden de balletjes met de saus geweckt.


Ze kunnen warm of koud geserveerd worden als borrelhapje (Ik kreeg de opmerking van een lezer dat de balletjes wel 10 minuten moeten worden doorgekookt voor je ze kunt serveren i.v.m. het (zeer kleine) gevaar van botulisme). Voeg er dan wat verse peterselie aan toe, dan ziet het er heel mooi uit. Helaas ben ik vergeten om hiervan een foto te nemen.
Wij laten de balletjes in een rood creusetpannetje staan en iedereen kan daar met een klein satéstokje balletjes uithalen. Succes gegarandeerd!

Recept voor ongeveer 30 pittige gehaktballetjes in tomatensaus

Ingrediënten
- 2 sneetjes wit - of bruinbrood in stukjes gesneden (verwijder eventueel de korstjes)
- 3 eetlepels witte wijn
- 1 heel fijngesneden sjalotje
- 1 geklutst ei
- 1/2 theelepel zout
- mespuntje nootmuskaat
- 250 gram (biologisch) gehakt
- 2 teentjes fijngesneden knoflook
- 1 fijngesneden rood pepertje (zaadjes eruit, als je het niet te heet wilt hebben)
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 1/2 dl gezeefde tomaten (ik gebruik mijn eigen geweckte tomatensaus)
- verse peterselie

Werkwijze
- sprenkel de witte wijn over het brood
- meng alle ingrediënten behalve de olijfolie, de gezeefde tomaten en de peterselie
- draai balletjes van het gehakt
- verhit de olie in de pan en bak de balletjes rondom in 5 minuten bruin
- voeg de gezeefde tomaten of de zelfgemaakte tomatensaus bij de balletjes en laat dit afgedekt op laag vuur ongeveer 15 minuten verwarmen
- serveer de balletjes warm of koud en strooi er, voor het serveren, de verse peterselie over.

Wecken
Weck de gehaktballetjes met de tomatensaus gedurende 120 minuten op 100 graden.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten