zaterdag 27 november 2021

Appelcake van vroeger met een vleugje citroen



Vroeger maakte mijn moeder weleens een hele bakplaat vol met een soort  van appelcake. Ik denk dat het cakedeeg was, royaal gevuld met appels. Vers uit de oven, vond ik die stukken cake heel lekker. Maar ik weet ook nog, dat we dagen later nog van die bakplaat aten en de smaak dan een stuk minder was. 

Omdat er weer eens oude appels op de fruitschaal  lagen en ik het zonde vind om ze weg te gooien, heb ik geprobeerd de appelcake van mijn moeder na te maken. Ik heb hiervoor een eenvoudig cake-recept gevolgd en daaraan appels en citroen toegevoegd. 

Recept voor het zelf maken van zelfrijzend bakmeel

Omdat ik geen zelfrijzend bakmeel in huis had, heb ik het zelf gemaakt. Aan 500 gram bloem wordt 15 gram bakpoeder toegevoegd. Dit wordt goed vermengd. Dat is alles! 

Appels vermengd met citroensap

De cakevorm is bekleed met bakpapier, het cakebeslag is erin gestort
.

Recept en werkwijze voor een appelcake met een vleugje citroen

Ingrediënten
- 3 grote of 4 kleine appels, geschild en in stukken gesneden
- sap van 1 citroen
- 200 gram suiker
- 200 gram boter, op kamertemperatuur, in stukjes gesneden
- 4 eieren, op kamertemperatuur
- 1/4 theelepel zout
- 200 gram bloem
- 1 1/2 theelepel bakpoeder

Werkwijze
- verwarm de oven voor op 160 graden
- vet een cakevorm van ongeveer 26 cm doorsnede in en bekleed de bodem en de zijkanten aan de uiteinden van het bakblik met een stuk bakpapier. Zorg ervoor dat het bakpapier uit de cakevorm steekt. Dat maakt het gemakkelijker om de cake, na het bakken, uit de bakvorm te krijgen
- vermeng de stukken appels met het sap van de citroen
- doe de suiker, boter en het zout in een kom en klop dit enkele minuten totdat het romig is
- voeg 1 voor 1 de eieren toe, waarbij het volgende ei pas wordt toegevoegd als het andere ei volledig is opgenomen. 
- spatel de bloem en het bakpoeder door het beslag
- meng de stukken appels, al scheppend, door het beslag
- stort het beslag in de cakevorm en strijk de bovenkant glad
- bak de cake in ongeveer 1 uur gaar
- controleer met een satéprikker of de cake gaar is: steek de prikker in het midden van de cake en haal deze er weer uit. Als er geen beslag aan de prikker zit, is de cake gaar. Bak hem anders nog een minuut of 5 en controleer overnieuw
- laat de cake een minuut of 10 afkoelen en haal hem dan met behulp van het bakpapier uit de vorm
- Haal het bakpapier er voorzichtig onderuit. Laat de cake verder afkoelen op een rooster


Lekker bij de koffie!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten