zondag 14 november 2021

Luxe brownies met noten, frambozen en choco-chunks

Het ruikt hier heerlijk in de keuken. In de oven staat een luxe versie van de brownies die ik vorige week maakte. In de volgende link is hier meer over te lezen: brownies met noten


Deze brownies waren goed geslaagd. En zo gemakkelijk te maken! 
Het leek mij wel leuk om met dit recept te experimenteren met de bedoeling er een luxe versie van te maken. 
Ik koos voor een combinatie van verse frambozen met pure chocolade.  Naast de chocolade en frambozen in de brownie, heb ik heerlijke stukjes pure chocolade: choco-chunks op het deeg gestrooid en verse frambozen in het deeg gedrukt. Dit geeft niet alleen een heerlijke smaaktoevoeging, maar ook een mooie visuele uitstraling. 
Alleen al op een plankje staat het prachtig:


Maar ook als de brownie klaar staat om in de oven te gaan:



Als extra smaaktoevoeger heb ik in plaats van gewone suiker bruine basterdsuiker toegevoegd. Deze geeft een intense caramelsmaak af in baksels, is mijn ervaring. 

Recept en werkwijze voor ongeveer 18 luxe brownies met frambozen en choco-chunks
(geschikt voor een bakvorm van ongeveer 27 bij 20 cm)

Ingrediënten
150 gram gemengde noten (bv hazelnoten, cashewnoten, walnoten, pecannoten, macadamianoten)
- 75 gram pure chocolade met minstens 75 % gehalte cacao
- 200 gram verse frambozen
- 75 gram pure choco-chunks
- 150 gram boter
- 3 losgeklopte eieren
- 200 gram basterdsuiker (bruin)
- 75 gram bloem
- 1 1/2 volle theelepel bakpoeder
- 3/4 theelepel zout

Werkwijze
- verwarm de oven voor op 180 graden
- hak de noten grof en bak ze even in een koekenpan zonder boter totdat ze wat beginnen te kleuren. Dit komt de smaak ten goede
- doe de chocolade en de boter in een pan. Zet deze op het laagste vuur en laat de boter en chocolade zachtjes smelten. Zet het vuur uit, als alles bijna gesmolten is en roer het goed door elkaar. 
- neem de pan van het vuur en schep alle ingrediënten er doorheen en de helft van de frambozen. Schep als laatste de losgeklopte eieren er door om te voorkomen dat deze door de warmte gaan stollen
- Smeer de bakvorm in met olie en bekleed deze met bakpapier. Zo krijg je, na het bakken, de koek gemakkelijk uit de vorm
- Stort het mengsel in de bakvorm en struik de bovenkant glad
- druk dan voorzichtig de rest van de frambozen in het deeg en bestrooi het deeg met de choco-chunks
- zet de bakvorm in de voorverwarmde oven en laat deze ongeveer 40 minuten bakken. Als het deeg licht terugveert als er in het midden op wordt gedrukt, is het klaar
- haal de vorm uit de oven en laat het minstens 20 minuten afkoelen, voordat je het bakpapier er onderuit haalt. Zo voorkom je dat het baksel in stukken scheurt omdat het nog te zacht is. 
- de koek kan dan in blokken worden gesneden
- laat de brownies op een rooster helemaal afkoelen. 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten