6bb2f6147344ad4b92669813e49ea96ec9f7074ab6e543212358076a669813e49ea96ec9f7074a3156441989c524b3fef24cc0c67b44549f60e23c67f45d286bb2f6147344ad4b920d548cb91e27d36215b6e5432123e6cd8d970952e4de0672c

vrijdag 28 oktober 2022

Eind oktober: nog een keer rijpe vijgen en vijgenjam!

En weer hebben we in oktober en waarschijnlijk ook nog in november rijpe vijgen aan de 2, uit de kluiten gewassen, vijgenstruiken. Ze zijn inmiddels meters hoog. 

De tweede lichting vijgen is altijd kleiner, vuriger paars van binnen en dus zoeter!  In het verleden werden deze vijgen niet rijp. Door de hete zomers en lange nazomers, hebben we echter al een aantal jaren een tweede lichting vijgen. 

Ik maakte er gewoon jam van. Door de toevoeging van de bruine suiker, proef je caramel door de vijgen heen. Erg lekker. Ook voeg ik er nog port aan toe. Ik vind de jam, alleen gemaakt van vijgen, wat te kleurloos van smaak. 

Schoongemaakt en al had ik 1 1/2 kilo vijgen. Dit levert 6 potjes op van 200 gram.


bruine suiker is toegevoegd
port is toegevoegd


de vijgenmassa is fijngemaakt met de staafmixer

Recept voor vijgenjam met een vleugje port voor ongeveer 7 potjes van 200 gram

Ingrediënten
2 kilo vijgen
- 500 gram bruine suiker
- sap van 2 limoenen of citroenen
- 250 ml port

Werkwijze
- Was de vijgen, verwijder de steeltjes en snijd ze in kleine stukjes
- Doe de suiker erbij en vermeng dit
- Laat dit een kwartiertje staan
- Voeg het limoen - of citroensap en de port toe
- Laat dit zachtjes koken totdat de jam voldoende dikte heeft gekregen (ongeveer een half uur)
-  Ga er met de staafmixer doorheen om de jam fijn te maken. Heb je liever een wat grove confituur, doe dit dan niet.

Indien gewenst, wecken
Weck de potjes vijgenjam, gedurende een half uur, op 90 graden.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten