6bb2f6147344ad4b92669813e49ea96ec9f7074ab6e543212358076a669813e49ea96ec9f7074a3156441989c524b3fef24cc0c67b44549f60e23c67f45d286bb2f6147344ad4b920d548cb91e27d36215b6e5432123e6cd8d970952e4de0672c

maandag 24 oktober 2022

Ik start weer met de rode wijnazijn!

 

mooie azijnpot, gekocht in Frankrijk

Het is hier in het zuiden van het land herfstvakantie. Alle tijd voor mij om weer met azijn aan de slag te gaan. Zeker nadat ik een flesje rode wijnazijn uit de kelder haalde van 2019 en rook hoe goed deze is geworden! Zou het zo zijn dat de azijn beter wordt als je hem langer laat staan, als hij afgetapt is? 

rode wijnazijn uit 2019

Ik ben heel succesvol geweest in het maken van rode wijnazijn. Ik schreef er meerdere blogberichten over. Tot mijn aandacht ervoor verslapte en ik mijn 2 potten vol rode wijnazijn in de kelder zette en hen vergat. Zeker een half jaar (misschien wel een jaar) keek ik niet naar hen om. En toen ik dan eindelijk weer eens in de potten keek was het geen wijnazijn meer. Ik kon alles weggooien. Het is dus niet zo (bij mij tenminste) dat je deze potten vol azijn in wording zo maar weg kunt zetten en  hen dan niet meer controleert. Je moet de potten zeer regelmatig bijvullen met wijn, waarbij je van tevoren wijnazijn aftapt. Eigenlijk wist ik dat wel..........

Anyway, vandaag ben ik weer begonnen met het vullen van 1 azijnpot met goede rode wijn. Waar je op  moet letten, is het volgende: Bij een alcoholpercentage van 12 tot 14 procent, doe je 35 ml water bij 100 ml wijn.  Dit is nodig omdat bij het onverdund houden van de wijn, er te veel azijnzuur wordt gevormd. Dit is veel te sterk en vertraagt het azijnmaakproces. AzijnzuurbacteriĆ«n kunnen namelijk moeilijker vermenigvuldigen boven de 10 procent azijnzuur waardoor het veel langer duurt, voordat alle alcohol is omgezet.  

Helaas heb ik geen azijnmoeder meer. Dat is balen.

azijnmoeder

wat ziet zo'n azijnmoeder er toch prachtig uit

 Mijn eerste azijnmoeder kreeg  ik toegestuurd vanuit Frankrijk per post.  Ik heb er zelfs weg kunnen geven toen er eenmaal meer azijnmoeders in mijn potten kwamen. Maar nu ben ik alles kwijt. Misschien lukt het me nog om op een andere manier aan een azijnmoeder te komen. Voorlopig doe ik het zonder azijnmoeder. Dat betekent dat het proces veel langer duurt. We gaan het zien! 

Nog wat foto's van de mooie boswandeling die ik vanochtend maakte en waarbij we ook nog koeien tegenkwamen:

Zo te zien heeft hier een dier van gegeten....




We passeerden een boerderij. Het pad was even afgesloten zodat de dieren naar de weide konden lopen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten