mooie azijnpot, gekocht in Frankrijk |
Het is hier in het zuiden van het land herfstvakantie. Alle tijd voor mij om weer met azijn aan de slag te gaan. Zeker nadat ik een flesje rode wijnazijn uit de kelder haalde van 2019 en rook hoe goed deze is geworden! Zou het zo zijn dat de azijn beter wordt als je hem langer laat staan, als hij afgetapt is?
rode wijnazijn uit 2019 |
Ik ben heel succesvol geweest in het maken van rode wijnazijn. Ik schreef er meerdere blogberichten over. Tot mijn aandacht ervoor verslapte en ik mijn 2 potten vol rode wijnazijn in de kelder zette en hen vergat. Zeker een half jaar (misschien wel een jaar) keek ik niet naar hen om. En toen ik dan eindelijk weer eens in de potten keek was het geen wijnazijn meer. Ik kon alles weggooien. Het is dus niet zo (bij mij tenminste) dat je deze potten vol azijn in wording zo maar weg kunt zetten en hen dan niet meer controleert. Je moet de potten zeer regelmatig bijvullen met wijn, waarbij je van tevoren wijnazijn aftapt. Eigenlijk wist ik dat wel..........
Anyway, vandaag ben ik weer begonnen met het vullen van 1 azijnpot met goede rode wijn. Waar je op moet letten, is het volgende: Bij een alcoholpercentage van 12 tot 14 procent, doe je 35 ml water bij 100 ml wijn. Dit is nodig omdat bij het onverdund houden van de wijn, er te veel azijnzuur wordt gevormd. Dit is veel te sterk en vertraagt het azijnmaakproces. Azijnzuurbacteriƫn kunnen namelijk moeilijker vermenigvuldigen boven de 10 procent azijnzuur waardoor het veel langer duurt, voordat alle alcohol is omgezet.
Helaas heb ik geen azijnmoeder meer. Dat is balen.
azijnmoeder |
Nog wat foto's van de mooie boswandeling die ik vanochtend maakte en waarbij we ook nog koeien tegenkwamen:
Zo te zien heeft hier een dier van gegeten.... |
We passeerden een boerderij. Het pad was even afgesloten zodat de dieren naar de weide konden lopen |
Geen opmerkingen:
Een reactie posten