6bb2f6147344ad4b92669813e49ea96ec9f7074ab6e543212358076a669813e49ea96ec9f7074a3156441989c524b3fef24cc0c67b44549f60e23c67f45d286bb2f6147344ad4b920d548cb91e27d36215b6e5432123e6cd8d970952e4de0672c

zondag 10 maart 2024

Venkelschotel en waarom ik deze blog ooit begon

 

Afgelopen maand heb ik best wel wat leuke gerechten gekookt met een eigen switch eraan. Ik heb ze alleen niet uitgewerkt. Uit eigen ervaring weet ik, dat ik - na verloop van tijd - kwijt ben hoe ik het gerecht heb gemaakt. Best jammer. Vandaar dat ik ooit  met deze blog ben begonnen. Ik vind het heel fijn dat ik zo een soort archief voor mezelf opbouw en daar terug kan vinden 'hoe ik dat ook alweer maakte'. Daarnaast hoop ik natuurlijk ook andere mensen hiermee te inspireren. En word ik, andersom, weer geinspireerd door de reacties die ik krijg. 

Ik heb het een tijdje erg druk gehad en nog, met mijn werk. Einde van dit schooljaar ga ik met prepensioen. Ik zie hier erg naar uit. Ik ben van alles van plan en ook om deze blog meer vorm te geven. 

Voor nu, wil ik de werkwijze en ingrediënten van de heerlijke venkelschotel die ik gisteren maakte, beschrijven. 

Bij ons in de buurt, net over de grens, ligt Bauernmarkt Lindchen. Wij gaan daar regelmatig naartoe. De kwaliteit van de producten is goed, er zijn vaak mooie aanbiedingen. Zo kocht ik afgelopen vrijdag mooie venkelknollen. Deze wilde ik grillen op ons nieuwe gril-apparaat. En dat ging heel goed. Het kan ook gewoon in de grilpan. Voordeel van dit grillapparaat is, dat deze meteen aan 2 kanten grilt. Het grilproces gaat dus 2 keer zo snel.

Hiervan maakte ik een ovenschotel met room en witte wijn.

Met er bovenop halve cherrytomaatjes en plakken camembert en tuinkruiden, waarna de ovenschotel de oven in ging.

Recept en werkwijze voor een gegrilde venkelschotel met tomaatjes en camembert

Ingrediënten

- 1 kilo venkel in de lengte in stukken van ongeveer 1 cm gesneden

- 1 camembert van 250 gram

- half glas witte wijn

- 150 ml kookroom

- 250 gram cherrytomaatjes

- tuinkruiden en zout en peper, naar wens

 Werkwijze

- bestrijk de venkelstukken met olijfolie en gril ze in een grilplan - of apparaat. Als er groen aan de venkelknol zat, bewaar dit dan voor de laatste fase

- Leg ze in een ovenschaal en schenk de witte wijn en de kookroom erbij

- halveer de cherrytomaatjes en leg deze op de venkel

- drapeer hierbij de in plakken gesneden camembert

- naar smaak zout en peper en tuinkruiden toevoegen

- zet de schotel in een voorverwarmde oven van 180 graden gedurenden 20 minuten. Eventueel dan nog even de grilstand van de oven aanzetten, zodat de bovenkant van de schotel mooi kleurt.  

- doe wat van het venkelgroen, als dat aan de knol zat, over de schotel heen. Dat ziet er mooi uit.

Het complete menu was als volgt:

Vooraf pompoensoep met geschaafde amandelen en koriander. Het recept is hier te vinden: recept pompoensoep.

Vervolgens venkelschotel met een daslookpasta met rucola en pijnboompitten: recept daslookpasta
En toe: koffie met bonbons!


1 opmerking:

  1. Je recente post was een game-changer voor mij. Ik ben dankbaar voor de inspiratie.

    BeantwoordenVerwijderen