maandag 21 augustus 2017

lekker aardbeiensiroop


Een tijdje terug, kocht ik - voor een prikkie -  6 kilo aardbeien. Ik heb hier toen sap van gemaakt en ingevroren. Ik deed dit met de ontsappan. Hoe je ontsapt met de ontsappan, kun je lezen in het blogbericht 'sappig druivensap'.
Van de 6 kilo hield ik ruim 3 liter aardbeiensap over. Omdat de aardbeien soms overrijp waren, moest ik er nogal wat weggooien. Ik weet niet precies hoeveel kilo ik overhield. Mijn ervaring is dat je altijd minder liters sap overhoudt dan je aan kilo's fruit hebt ontsapt.

Vandaag, op mijn laatste vakantiedag, besloot ik om van dit aardbeiensap siroop te maken. Ik heb dit vorig jaar ook gedaan en dit was een succes. Wij krijgen nogal wat mensen over de vloer en deze kregen allemaal aardbeienlimonade voorgeschoteld. Ha,ha,ha....... Maar serieus: deze limonade werd heel lekker gevonden. Ook gaf ik nogal wat weg. Hieronder een foto van de voorraad van vorig jaar die nu inmiddels helemaal op is!

Ik verwarm het aardbeiensap en los ondertussen de suiker op door flink te roeren. Laat dit beslist niet koken, want dan is de kans op geleren groot.
Vervolgens los ik het citroenzuur op in wat warm water. Vorig jaar voegde ik vers citroensap toe,  maar dit heb ik nu  niet in huis.
Laat zowel de siroop als het citroenzuurmengsel afkoelen en vermeng beiden dan.


Citroenzuur wordt erbij gedaan om de houdbaarheid te vergroten. Ik weet niet zeker of vers citroensap daar een goede vervanger voor is. Vorig jaar had ik echter geen enkele fles waar schimmel in zat. Dit zou er op kunnen wijzen dat vers citroensap citroenzuur zou kunnen vervangen. Ik moet dit nog verder uitzoeken.
Citroenzuur kun je trouwens bij sommige drogisten kopen of online bestellen bij brouwspecialisten. Ik zag het deze week ook in zakjes van 5 en 8 gram liggen in een supermarkt in Duitsland. Dat heb ik  nog niet eerder gezien.



Nogmaals: breng het niet aan de kook. Bij koken van de massa loop je het volgende risico:  naarmate een vrucht meer pectine heeft, is de kans op geleivorming aanwezig. Dit merk je pas als de siroop is afgekoeld en in de fles zit. Je kunt hem dan nog prima gebruiken: de smaak is hetzelfde, het inschenken is echter lastiger geworden door de lobbige massa. Je moet dan, na toevoeging van het water, even flink roeren.Ik las zelfs een berichtje van iemand die een karaf limonade klaarmaakte met gelei-siroop en er even, na toevoeging van het water, met een staafmixer doorheen ging 😊



Er is een schuimlaagje ontstaan. Dit schep ik eraf.Vervolgens doe ik de siroop in gesteriliseerde weckflesjes van een halve liter.

En klaar!


Recept aardbeiensiroop voor ongeveer 5 liter 

Ingrediënten
- 3 liter aardbeiensap
- 3 kilo suiker
- 75 gram citroenzuur

Werkwijze
- verwarm het aardbeiensap en los de suiker hierin op
- los het citroenzuur op in wat warm water
- laat het aardbeiensap en het citroenzuurmengsel afkoelen en vermeng dit dan
- Schep de eventuele schuimlaag eraf en schenk de siroop in gesteriliseerde flesjes

Bij wecken
Weck de weckflessen gedurende een half uur bij 90 graden. Dit hoeft niet. Ik doe het wel om het risico van schimmelvorming op den duur,  zoveel mogelijk te beperken.


Foto van vorig jaar

Geen opmerkingen:

Een reactie posten