6bb2f6147344ad4b92669813e49ea96ec9f7074ab6e543212358076a669813e49ea96ec9f7074a3156441989c524b3fef24cc0c67b44549f60e23c67f45d286bb2f6147344ad4b920d548cb91e27d36215b6e5432123e6cd8d970952e4de0672c

dinsdag 31 oktober 2017

amaretto-abrikozen


Van de zomer heb ik heerlijke abrikozen op amaretto-siroop gemaakt. Ik heb de pot vandaag geopend en de zomer komt je tegemoet! Heerlijk.
Hieronder volgt het recept. Het komt uit het Handboek Inmaken.
Dit is wel iets om in de zomer te maken, als je de abrikozen heerlijk zongerijpt kunt kopen. Gebruik stevig, onbeschadigde vruchten.


Recept voor abrikozen op amaretto-siroop

Ingrediënten voor 900 gram
-  1,3 kilo abrikozen
- 800 gram suiker
- 1 vanillestokje
- 1,75 deciliter amaretto
- water (schat in hoeveel water je nodig hebt om alle abrikozen onder de amaretto-siroop te zetten)

Werkwijze
- Snijdt de abrikozen in en verwijder de pit, zodat de vrucht heel blijft
- doe water, vanillestokje en helft van suiker in een pan en verwarm dit mengsel al roerend totdat de suiker is opgelost. Laat dit 5 minuten trekken
- voeg de abrikozen toe aan de siroop en breng het tot net onder het kookpunt.
- doe de deksel op de pan en laat alles 5 minuten zachtjes koken
-  schep de abrikozen uit de pan en laat ze uitlekken in een vergiet
-  voeg de resterende suiker aan de vloeistof toe en roer tot de suiker is opgelost.
- laat de siroop doorkoken tot hij 104 graden celsius is (gebruik hierbij een kookthermometer) en laat hem wat afkoelen
- verwijder het vanillestokje en roer de amaretto er doorheen
- leg de abrikozen in gesteriliseerde potten
- schenk de siroop erover en draai de potten rond en tik ertegen om alle lucht te laten ontsnappen
- sluit de potten af en laat ze voor gebruik 2 weken op een donkere plaats koel staan

Van de abrikozen maakte ik trouwens ook lekkere jam. Het laat zich raden: het is het potje dat het meest vooraan op de foto staat



Geen opmerkingen:

Een reactie posten