zaterdag 17 februari 2018

ginger-limetea oftewel gember- limoenthee


Even een korte blog over ginger-limetea.
Een aantal jaren geleden was ik in India om mijn zoon te bezoeken die daar een half jaar rondtrok. Zoals iedereen weet, die weleens in die zuidelijke landen is geweest, is het risico op ziek worden - in de vorm van diarree en dergelijke - groot.  Advies is geen water uit de kraan te drinken, geen streetfood te eten, enzovoort. En dat deed ik allemaal keurig. Zelfs geen vlees of kip gegeten, maar toch ziek.
Advies: droge rijst en ginger-limetea. En daar zat ik, tussen allerlei heerlijk tropisch fruit en curry's, met mijn bordje rijst vergezeld van ginger-limetea. Maar ik knapte er wel van op!

Nog steeds drink ik ginger-limetea regelmatig. Na een flinke maaltijd, is een kopje ginger-limetea ruimtegevend. Het helpt ook bij verkoudheid en keelpijn. Je moet het maar eens proberen. Als het bevalt, blijf je het drinken!
De kleur van de thee is trouwens gewoon doorzichtig. Het ziet eruit als een kopje gekookt water, maar de smaak is heel kruidig.
Toevoeging van honing, maakt de thee zoeter.

Recept voor een half litertje ginger-limetea

Snijdt ongeveer 5 cm gember in smalle schijfjes. Voeg daarbij een kwart limoen, eveneens in schijfjes gesneden. Dit kan ook citroen zijn.


Giet hierover heen een halve liter kokend water. Laat dit minimaal 5 minuten trekken.



Variant
Op dit recept kunnen veel varianten worden gemaakt. Een voorbeeld hiervan is de combinatie van gember, limoen en Marokkaanse munt:



Ik laat deze thee 8 tot 10 minuten in de glazen theepot trekken (met een theelichtje eronder) en zeef hem dan rechtstreeks de thermoskan in. Een kannetje met lekkere thee is het resultaat!
Je kunt de ingrediënten ook rechtstreeks in de thermoskan doen en er dan kokend water opschenken. Deze thee wordt, naarmate hij langer staat, steeds sterker van smaak. Daar moet je van houden. Ik gebruik beide varianten, net wat ik op dat moment wil.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten