Gember: je moet er van houden. Nou, ik vind het erg lekker. In een vorige blog schreef ik al over gember-limoenthee (info: gember-limoenthee ). Gember maakt een roerbakschotel net wat smaakvoller. Ook heerlijk in een pompoensoep ( info: pompoensoep ). En zo is het bruikbaar in tal van gerechten. Naast de specifieke smaak, is gember ook gezond. Als je googelt op gember, kom je allerlei geneeskrachtige eigenschappen tegen. In ieder geval helpt het bij keelpijn en verkoudheid, maar ook werkt de thee van gember bij het bestrijden van misselijkheid (ook bij een kater) of algehele malaise. Dat weet ik, uit eigen ervaring.
Je kunt de gember ook verwerken tot een gembersiroop. En dat heb ik gedaan. Ik heb ervoor gekozen om er wat kruiden bij te doen, om een wat meer kruidige smaak te krijgen.
Het schillen van de gember is wel even een werkje, evenals het fijn malen in de blender.
En dat was dan ook meteen het meeste werk.
Ondertussen wordt een suikersiroop gemaakt door suiker met water aan de kook te brengen. Hieraan wordt piment en kruidnagel toegevoegd.
Hieraan wordt de gember toegevoegd.
Dit blijft vervolgens 2 dagen zo staan, zodat de smaken goed intrekken.
Hierna wordt de vloeistof gezeefd.
Omdat ik de siroop wil wecken, maak de de siroop weer warm (niet laten koken).
Ondertussen worden de weckflesjes gesteriliseerd (info: uitleg over steriliseren).
De siroop wordt in de weckflesjes gedaan.
En de weckflesjes gaan de weckketel in.
Recept voor ruim 2 1/2 liter kruidige gembersiroop
Ingrediënten
- 250 gram gember
- 5 kruidnagelen
- 3 pimentkorrels
- 1 1/2 liter water
- 2 1/2 kilo suiker
- 1 volle eetlepel citroenzuur (info: citroenzuur)
Werkwijze
- schil de gember en maal deze in een blender, of hak deze zeer fijn
- breng het water met de suiker, piment en kruidnagelen aan de kook en laat dit ongeveer een kwartier zachtjes koken
- doe de fijngemalen gember bij de suikersiroop en laat dit even doorkoken
- laat de siroop 2 dagen staan, zodat alles goed kan intrekken
- los het citroenzuur op in een kopje lauw water en voeg dit aan de siroop toe.
- giet de siroop door een zeef
- de siroop kan dan in gesteriliseerde flesjes worden gedaan en in de koelkast worden bewaard
- de siroop kan ook geweckt worden in een weckketel op 90 graden gedurende een half uur. De siroop is dan veel langer houdbaar en hoeft, als deze niet geopend is, niet in de koelkast te staan.
SCHUDDEN VOOR GEBRUIK
Kun je de gember en ook in laten zitten en gelijk wecken? Scheelt eenmaal opwarmen en bij gebruik in de soep heb je dan ook extra vezels, of je kunt het zeven.
BeantwoordenVerwijderenik gebruik echt wel 450gr gember hoor
BeantwoordenVerwijderenJe recept is er nuttig geweest DANKJE 👩🏻🍳🇳🇴
BeantwoordenVerwijderen