6bb2f6147344ad4b92669813e49ea96ec9f7074ab6e543212358076a669813e49ea96ec9f7074a3156441989c524b3fef24cc0c67b44549f60e23c67f45d286bb2f6147344ad4b920d548cb91e27d36215b6e5432123e6cd8d970952e4de0672c

woensdag 21 maart 2018

iets minder stoere advocaat: advocaat voor watjes!


Over advocaat lopen de meningen uiteen als het gaat om het gebruik van alleen de dooier of van  het hele ei. Ook staan er verschillende uitleggen over wat het verschil is tussen advocaat en tokkelroom. In het ene bericht wordt gesproken over verschil in alcoholpercentage, in een ander bericht lees je dat tokkelroom van het hele ei wordt gemaakt en advocaat van de dooier.

Een paar weken terug maakte ik stoere advocaat van alleen dooiers. Het stoere eraan was het gebruik van wodka. Je kunt hierover lezen in het volgende blogbericht: stoere advocaat. Een erg smaakvolle, pittige ( lees: met veel alcohol) advocaat met een mooie intens gele kleur.
Als vervolg op dit succes, wilde ik ook een keer proberen om advocaat van het hele ei te maken. Volgens mijn man advocaat voor watjes: watjes-advocaat!


Klop de eieren los.


Hieraan werden toegevoegd suiker, vanillesuiker en wodka.



Deze eiermassa wordt - au bain marie- verwarmd, onder voortdurend kloppen, tot maximaal 80 graden.


Omdat de massa al eerder begon te binden, haalde ik deze al met 65 graden van het kokende water af en liet deze afkoelen, ook weer onder voortdurend roeren, in ijskoud water.


Hierna door de zeef halen en klaar.


Ik heb het qua kleur vergeleken met de advocaat van alleen eidooiers. Deze is veel geler dat de advocaat gemaakt van het hele ei.


Recept voor ongeveer 1 liter watjes-advocaat gemaakt van hele eieren

Ingrediënten
- 14 eieren
- 500 ml wodka
- 2 zakjes vanillesuiker
- 500 gram suiker

Werkwijze
- klop de eieren los
- voeg de suiker, vanillesuiker en wodka toe en roer dit door elkaar
-  zet ondertussen een pan water op en breng dit aan de kook
- plaats de bak met de eiermassa op de pan kokend water, zodanig dat de bak met eiermassa niet in aanraking komt met het kokende water ( au bain marie)
- blijf roeren (voorkom dat het ei gaat stollen) totdat je voelt dat de massa gaat binden. Je kunt hierbij een kookthermometer gebruiken. De massa mag niet heter worden dan 80 graden, want dan gaat deze schiften
- verplaats de bak met advocaat in een bak met ijskoud water en laat de massa, al roerend, afkoelen
- haal de advocaat door een zeef. Hiermee voorkom je dat er eventuele stukjes gestold ei in de advocaat komen
- doe de advocaat in mooie potjes

Bij opening, in de koelkast bewaren.



1 opmerking:

  1. In plaats van zeven : een steriele Staafmixer gebruiken . Zo zou ik dat doen .

    BeantwoordenVerwijderen