zaterdag 3 maart 2018

Pasen gloort: tijd voor limoncello!



Over een klein maandje is het alweer Pasen. Tijd voor eitjes en drankjes en geel. Dus ook tijd voor de mooie gele likeur: limoncello.  Nou ja, limoncello is vooral lekker in de zomer: ijsgekoeld, maar qua kleur past ie heel mooi bij Pasen. Je kunt bijvoorbeeld een scheutje in een glas prosecco doen en je hebt een paasachtig, mooi geel drankje met bubbels!

Voorlopig is het buiten echter nog koud en guur.


Het is wel een kwestie van geduld om limoncello te maken, want alles bij elkaar duurt het wel een maand voordat het drankje klaar is. Maar dan heb je ook een echte citroenlikeur.

Het proces begint met het schillen van de citroen (zonder het wit) en het kopen van een fles wodka.




De wodka en de citroenschil worden bij elkaar in een afsluitbare pot gedaan.


En dat is fase 1. De pot wordt gedurende 3 weken op een donkere plek gezet, bijvoorbeeld in de kelder of in een kast en af en toe geschud.

Na 3 weken is de wodka verrassend geel gekleurd. Ik had niet verwacht dat, door die paar citroenschilletjes, de kleurloze wodka zou veranderen in een frisgeel drankje. Citroenschil bevat dus blijkbaar veel kleurstof. Ook de geur is veranderd in zeer citroenig.


Toegevoegd wordt suikerwater.


Omdat de pot te klein blijkt te zijn, wordt alles overgeheveld in een grotere pot.



En dat was fase 2. De pot wordt weer teruggezet in de kelder gedurende een week.

Dan begint het leuke werk: het zeven van de vloeistof: fase 3.




En dit is het uiteindelijke resultaat:


Recept voor ruim 1 liter limoncello

Ingredi├źnten
- 1 fles wodka (0,7 liter)
- 5 biologische citroenen, goed gewassen (ook op biologische citroenen zit een waslaag)
- 200 gram suiker
- 400 ml water

Werkwijze
fase 1:
- schenk de wodka in een afsluitbare pot
- schil de citroenen zonder het wit
- doe de citroenschillen bij de wodka
- sluit de pot en zet deze 3 weken weg op een donkere plaats
- schud de pot regelmatig
fase 2:
- doe de suiker en wat in een pan en maak dit warm en los de suiker, al roerend, op
- laat dit suikerwater afkoelen
- voeg het suikerwater toe aan de citroenwodka en sluit de pot af
- zet de pot gedurende een week weg op een donkere plaats
fase 3:
- zeef de likeur
- doe deze in een schone fles