6bb2f6147344ad4b92669813e49ea96ec9f7074ab6e543212358076a669813e49ea96ec9f7074a3156441989c524b3fef24cc0c67b44549f60e23c67f45d286bb2f6147344ad4b920d548cb91e27d36215b6e5432123e6cd8d970952e4de0672c

dinsdag 30 oktober 2018

Nog meer azijnmoeders!

Een aantal maanden staat er nu al een glazen pot met rode wijnazijn in de keuken. Ik heb dit speciaal in een glazen pot gedaan, zodat ik het proces goed kon volgen. Er wordt aangeraden azijn in een dichte pot te maken, het licht is niet goed voor de azijn. Toch heb ik dit, deze keer, niet gedaan. Ik wilde zien wat er in de pot gebeurde.
Vandaag heb ik rode wijnazijn getapt en wat er van over was overgeheveld in een echt azijnvat. Deze heb ik op de kop getikt in Frankrijk toen ik daar deze zomer was. Wat ik erg handig vind, is dat er bij dit vat een soort plateautje zit.


Ik kon nu ook goed bekijken hoe het met de azijnmoeder was en of deze zich echt had vermenigvuldigd. Ik was verrast door de hoeveelheid azijnmoeders die in het vat zaten. Zeker een stuk of vijf.


Deze hevelde ik over in het azijnvat.


En hierbij werd de resterende rode wijnazijn gegoten.



Dit vat blijft in de keuken staan. Ik vermoed dat er in de winter niet veel mee zal gebeuren. Mijn ervaring is dat de azijn een temperatuur van ruim boven de 20 graden nodig heeft, om zich te kunnen ontwikkelen.

Dit azijnvat staat ook te rusten vol met rode wijnazijn en een paar azijnmoeders.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten