Wij zijn gek op de witte asperges, maar de groene zijn ook niet te versmaden. In afwachting van de witte asperges van onze aspergeboer, die ze onverwarmd laat opkomen, experimenteer ik met groene asperges. Deze zijn afkomstig uit Duitsland.
In mijn verzameling kookboeken, staat een prachtig boek over Italië. Al bladerend, trof ik daar een ovenschotel van gegratineerde groene asperges, waardoor ik mij liet inspireren.Ik had nog een stuk blauwe cheddar in de koelkast liggen en een flesje room culinair. Dit gebruikte ik om deze ovenschotel te maken. Je kunt gerust een andere kaas gebruiken, bv belegen (ik zou voor extra belegen kiezen) kaas, Parmezaan, brie of camembert.....Hier zie je ook een stuk Parmezaan liggen, maar dat heb ik uiteindelijk niet gebruikt |
Ingrediënten
- bosje van 400 gram groene asperges
- 150 gram (blauwe) cheddar of een andere smaakvolle kaas in stukjes of geraspt
- 150 milliliter room (room culinair of slagroom)
- snufje zout
Werkwijze
- verwarm de oven voor op 250 graden
- Snijd de houtige uiteinden van de asperges, snijd ze in 3 stukken en blancheer ze 3 minuten in kokend water met wat zout. Laat ze vervolgens uitlekken
- doe de aspergestukken in een ovenschaal, strooi de kaas erover, schenk vervolgens de room erover heen.
- zet de ovenschotel in de oven. Laat deze 5 minuten bakken en zet de oven dan op gratineer(rooster)stand
- gratineer de schotel ongeveer 5 minuten. Blijf erbij staan kijken, want dit kan heel hard gaan. Haal de schotel eruit zodra je ziet dat hij mooi begint te kleuren.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten