zaterdag 16 april 2022

inductiefornuis: wat zijn de voordelen



Ook ik moest er een keer aan geloven: ons oude gasfornuis moest, na meer dan 20 jaar trouwe dienst, vervangen worden. Het begon te haperen. Zo hadden we al een keer een reparatie laten doen aan de ovendeur. De deur sloot niet meer goed. Helaas keerde dit euvel, na een aantal jaren, weer terug. Ook lukte het de laatste tijd niet meer bij 1 gaspit om hem elektrisch te laten ontbranden.  
Inmiddels hebben we zonnepanelen en gaat de gasprijs spectaculair omhoog. Tijd dus om naar een inductiefornuis over te gaan. Het is een Italiaanse geworden.

Ervaring met het koken op inductie
Ik ben altijd van mening geweest dat koken op vuur het fijnste is. De stap naar inductiekoken was voor mij dan ook een hele grote.
Inmiddels kook ik al een paar dagen op inductie. Het valt me enorm mee, eigenlijk vind ik het zelfs een verbetering. Inductie reageert net zo snel als koken op gas. Verder gaat er geen hitte verloren. Ik kan nu zelfs de pannen zo, zonder pannenlap, van de plaat halen (ik wilde schrijven 'van het vuur halen').  Ook het afkoelen van de plaat, gaat heel snel.
Het schoonmaken van de inductieplaat, gaat heel eenvoudig. Met een microvezeldoekje met warm water over de plaat heen en nawrijven met een droge doek (theedoek in mijn geval). En klaar! Dat was bij mijn gasfornuis wel anders.
Ook vind ik het strakke aangezicht van een inductiefornuis mooi. Maar ik vond mijn oude fornuis ook heel mooi. Eens een keer wat anders, is echter ook fijn. 
Gelukkig hoef ik mijn 'oude' pannen niet te vervangen. Deze zijn ook geschikt voor inductiekoken. Ik vermoed dat dit voor de meeste pannen wel zo zal zijn, die niet al te lang geleden zijn gekocht. 
En verder scheelt het natuurlijk flink in de stookkosten. 
Al met al ben ik toch wel blij  met mijn nieuwe fornuis!

1 opmerking:

  1. Tja bij ons hetzelfde, zijn ook aan het oriënteren voor inductie

    BeantwoordenVerwijderen