6bb2f6147344ad4b92669813e49ea96ec9f7074ab6e543212358076a669813e49ea96ec9f7074a3156441989c524b3fef24cc0c67b44549f60e23c67f45d286bb2f6147344ad4b920d548cb91e27d36215b6e5432123e6cd8d970952e4de0672c

zondag 10 juli 2022

kersenjam met een vleugje Amaretto

 

Elk jaar maak ik een paar potjes kersenjam. Tenslotte kom ik uit de Betuwe! Ik kan me herinneren dat wij vroeger thuis van een tante af en toe een emmer vol kersen kregen. Die werden dan in een vergiet schoongespoeld, waarna we de kersen meteen opaten. In mijn herinnering zijn dat de lekkerste kersen die ik ooit gegeten heb. 

Omdat ik maar een kilo kersen had, ontpitte ik deze met de hand. Ik raad wel aan om dit met handschoenen te doen. Het sap van de kersen heb je namelijk niet zomaar weer van je handen gewassen. Ik snijd de stukken kersen wat kleiner, zodat er niet van die grote stukken kersen in de jam zitten, maar dat is persoonlijk. 

Daarbij voeg ik geleisuiker 3 :1. Dit wil zeggen dat er bij 3 delen fruit 1 deel geleisuiker moet worden toegevoegd. Dit betekent dat de jam een kleiner suikergehalte heeft (bij 'gewone' jam wordt op 1 deel fruit 1 deel 'gewone' suiker toegevoegd). 
Deze suiker haal ik in Duitsland, maar hij schijnt ook in Nederland te koop te zijn.
In plaats van de kersen kapot te slaan en in een zakje toe te voegen, doe ik op het eind van het proces een flinke scheut Amareno bij de kersenjam. Dat geeft een amandelachtig vleugje aan de kersenjam. Eerder schreef ik een blogbericht waarin ik de kersenpitten op deze wijze gebruikte. Hierover is in de volgende link meer te lezen: het gebruik van kersenpitten in kersenjam

De kersen gaan met de geleisuiker in de pan en worden aan de kook gebracht. 
Nadat dit 3 minuten heeft geborreld, terwijl ik erbij sta en er doorheen roer met een houten lepel, doe ik er een flinke scheut Amareno bij en roer deze door de jam heen. En dan wordt de jam in schone potten geschonken.

En klaar is de kersenjam!

Recept en werkwijze  voor een paar potjes kersenjam

Ingrediënten
- 1 kilo ontpitte kersen ( er blijft dan ruim 8 ons vruchtvlees over), eventueel in kleinere stukjes gesneden
- 250 gram geleisuiker 3 : 1
- een flinke scheut Amaretto of Amareno

Werkwijze 
- Doe de, in stukken gesneden, kersen met de geleisuiker in de pan
- Breng dit, al roerende, aan de kook
- Als het echt aan de kook is, laat het dan 3 minuten flink borrelen en blijf roeren
-  Voeg er een flinke scheut Amareno of Amaretto aan toe
- Schenk vervolgens de hete jam in gesteriliseerde potjes
- Bij wecken:  weck de potjes een half uur op 90 a 100 graden. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten