6bb2f6147344ad4b92669813e49ea96ec9f7074ab6e543212358076a669813e49ea96ec9f7074a3156441989c524b3fef24cc0c67b44549f60e23c67f45d286bb2f6147344ad4b920d548cb91e27d36215b6e5432123e6cd8d970952e4de0672c

zaterdag 2 juli 2022

Ovengedroogde tomaatjes

 

Bij de Bauernhof, hier vlakbij over de grens, in Duitsland lagen kleine, rijpe trostomaatjes te koop voor 50 cent per kilo. Geen geld dus en superlekker als ze zo mooi rijp zijn. Ik kocht 3 kilo. 

Een deel ervan heb ik gedroogd. Meestal doe ik dat in de droogmachine. Ik heb een Stockli , waar je van alles in kunt drogen. Deze keer wilde ik het echter in de oven proberen en de tomaten maar voor een deel laten drogen. Je krijgt dan van die sappige, geconcentreerd smakende tomatenpartjes. Ik vind deze, eerlijk gezegd, veel lekkerder dan de kurkdroge tomaten. 

Al bladerend in de boeken van Ottolenghi kwam ik in zijn boek 'Plenty' een leuk recept tegen: linzen met tomaten en gorgonzala. De tomaten die hij hierbij gebruikt zijn ovengedroogd. Het klinkt lang niet zo leuk als 'zongedroogd'. Het effect is, volgens mij, echter hetzelfde. 

Als eerste was ik de tomaatjes en droog ze goed af. 

Vervolgens snijd ik ze in 4 partjes en leg ze op een ovenplaat, bedekt met bakpapier.

Hier overheen verdeel ik takjes tijm, wat olijfolie en balsamico-azijn en een beetje zeezout. 


De oven wordt voorverwarmd op 130 graden, waarna de tomatenpartjes 2 uur in de oven staan
En dit is het resultaat:
Een deel ervan heb ik gebruikt in een salade met linzen en gorgonzola uit het boek 'Plenty' van Ottolenghi. De rest heb ik in een bakje in de koelkast gelegd. Ik heb ze ook weleens in olie gelegd, maar daar heb ik slechte ervaringen mee. De pot was binnen no-time aan het gisten, zelfs toen ik, in een tweede poging, de pot in de koelkast zette. Mij rest dus niets anders dan deze heerlijke tomaatjes heel snel op te eten! 


Recept en werkwijze voor 1 kilo ovengedroogde tomaatjes

Ingrediënten
- 1 kilo kleine tomaatjes in vieren gesneden (grote tomaten kan ook, snijd ze dan in meer partjes)
- ongeveer 12 takjes tijm 
- 3 eetlepels olijfolie
- 4 eetlepels donkere balsamico-azijn
- wat zout

Werkwijze
- verwarm de oven voor op ongeveer 130 graden
-  leg de tomatenpartjes op een, met bakpapier bedekte, bakplaat
- verdeel de tijm hier overheen, besprenkel ze met de olijfolie en balsamico-azijn en bestrooi ze met wat zout
- zet ze 2 uur in de oven, totdat ze half gedroogd zijn.
- gooi de tijmtakjes weg
ovengedroogde tomaatjes verwerkt in een salade van linzen en gorgonzola

Geen opmerkingen:

Een reactie posten