donderdag 24 oktober 2024

met bloem, water en zout maak je eenvoudig lekker platbrood

 

Net iets te lang laten bakken, maar ze waren wel lekker

 Bij het eten van curry's is het heel lekker om wat brood te hebben. Het lekkerste brood daarbij vind ik naanbrood of zelfgemaakt platbrood. 

En dat is zo eenvoudig te maken! Naarmate je het vaker doet, worden ze steeds mooier en afgestemd op hoe je ze wilt hebben. Echt de moeite waard om uit te proberen.

Deze keer had ik een curry gemaakt met als hoofdingredienten pompoen en linzen. Afgetopt met cashewnoten en natuurlijk met als basis gekaramelliseerde uien, knoflook, gember, kurkuma en currykruiden. Met toevoeging van zelfgemaakte tomatenpassata en een blik kokosmelk. 

basis van ui, gember, knoflook, kurkuma en currykruiden

pompoen wordt even meegebakken

tomatenpassata is toegevoegd en verse koriander en peterselie

kokosmelk toegevoegd: de curry is klaar

Als basis voor het platbrood heb ik het boek van Niki Segnit geraadpleegd.

Een geweldig boek, Op de achterkant van het boek staat beschreven dat dit een boek is bedoeld voor creatieve koks om hun eigen recepten te helpen ontwikkelen. Het is een heel inspirerend boek en een studie waard. 

bloem, zout en water

mengen met een vork


mooie lapjes worden het niet....... ik moet nog even oefenen

de eerste lukt niet zo goed (net zoals bij de eerste pannekoek)

Werkwijze en ingredienten voor 8 platte broodjes

Ingredienten

- 250 gram bloem

- 1 theelepel zout

- 150 gram warm water

Werkwijze

- doe de bloem en het zout in een kom en vermeng deze met een vork

- maak een kuiltje en giet het warme water in dit kuiltje

- je kunt het nu mengen met een lepel of vork. Ik kneed het af met de hand (een minuut of 2) totdat er een mooi niet al te kleverig bolletje ontstaat (als het te nat is, voeg er dan wat  bloem aan toe) 

- zet het een half uur, afgedekt met een doek, in de koelkast, zodat het deeg wat kan opstijven en gemakkelijker te hanteren is

- verdeel het deeg in 8 porties, draai er balletjes van en rol het met de deegroller uit tot ronde lapjes. Als ze blijven kleven aan het aanrecht of de deegroller, strooi dan een beetje bloem over het deeglapje heen

- bak deze lapjes in een hete, droge koekenpan tot er buine vlekjes op de onderkant zitten

- keer ze om en bak de andere kant net zo

- dek de broodjes af met een theedoek, terwijl je de rest bakt

- serveer ze meteen! 





1 opmerking: