maandag 3 maart 2025

Echt lekkere wortelstampot

 

In de winter maken we 1 keer wortelstampot. Het is wel lekker, maar daar is het dan ook wel meegezegd. Ik dacht: dat moet toch beter kunnen! De ingredienten zijn goed en de combinatie ook. 

Ik heb daarom wat rondgezocht op google. En zo ontstond het idee om de uien niet, zoals ik deed, mee te koken met de wortelen en de aardappelen, maar om ze zachtjes apart te laten karamelliseren. 

 

Na een kwartier

Na 25 minuten

Wortelen en aardappelen worden gekookt 

De helft van de gekaramelliseerde uien wordt, samen met hete melk en een klont boter, door de gestampte aardappelen met de wortelen, geschept. De rest van de uien wordt over de stamppot gedrapeerd. Wij hadden er een duitse daslookworst bij. Erg lekker! En voor herhaling vatbaar. 

Ingredienten en bereidingswijze van wortelstampot voor 8 tot 10 personen  (ik vries 1 of 2 porties in)

Ingredienten

1 1/2 kilo geraspte wortelen (hoeveelheid na het raspen), in stukken gesneden

- 2 kilo aardappelen (hoeveelheid na het schillen), in stukken gesneden

- 1 1/2 pond uien (of meer), in dunne, halve ringen gesneden

- zout, peper

- olie en/of boter om de uien in te karamelliseren

- klont boter om toe te voegen aan de wortelen en aardappelen als ze tot stampot gestampt worden 

- 2 laurierblaadjes

- warme melk (hoeveelheid hangt af van hoe  'nat' de gestampte wortelen en uien zijn (in mijn geval deed ik er ongeveer 3 dl melk bij) 

Werkwijze

- doe olie en/of boter in een pan en laat de uien, gedurende een half uur, zachtjes bakken

- doe de stukken wortel en aardappel in 1 pan. Zet ze onder ruim water, doe er zout bij en 2 laurierblaadjes

- breng dit aan de kook en laat dit gedurende 25 minuten doorkoken. Check of het gaar is door er met een vork in te prikken. Als de vork er gemakkelijk doorheen gaat, is het gaar.

- giet het water goed af en haal de laurierblaadjes eruit

- Stam de massa met een stampotstamper tot een stampot. Doe er melk bij en een klont boter, zodat de stampot mooi smeuiig is

- Voeg er dan de helft van de uien aan toe. De rest van de uien kan bij de wortelenstampot geserveerd worden, over de stampot heen. 

 


 

vrijdag 21 februari 2025

in de oven gegaarde zalm

 

Ik ben eraan gewend om een moot zalm in een pan te bakken. Voor mezelf bak ik hem 7 minuten, waarbij ik de zalm 1 keer omkeer. De zalm is dan, zeg maar, rose. De laatste tijd was ik over het resultaat minder tevreden. Ik vond de zalm wat droog. 

Vandaar dat ik eens ben gaan zoeken naar andere mogelijkheden. En zo kwam ik op de site van de Lidl uit, waar een filmpje staat over 'in de oven gegaarde zalm'. Dit heb ik uitgeprobeerd, met wat aanpassingen.

Al kijkend naar filmpje, aantekeningen gemaakt

Ik legde kleine tomaatjes aan takjes in een, met olie ingevette, ovenschaal in een voorverwarmde oven. Vervolgens werden hieraan de zalmmoten toegevoegd. De zalm werd mals, zacht en mooi gaar.


Recept en werkwijze  'in de oven gegaarde zalm met gepofte tomaatjes' voor 4 personen

Ingredienten

- 4 moten zalm van 125 gram

- 5 ons kleine tomaatjes

- olijfolie, tijm, peper en zout

 Werkwijze

- verwarm de oven voor op 170 graden

- leg de tomaatjes op wat olie in de ovenschaal

- druppel wat olie  over de tomaatjes, strooi er wat gedroogde tijm over heen en peper en zout

- schuif de ovenschaal in de voorverwarmde oven en laat deze 15 minuten staan

- haal de schaal uit de oven en voeg de moten zalm toe. Besprenkel deze met wat olie en strooi er wat gedroogde tijm peper en zout overheen

- doe de schaal met zalmmoten en tomaatjes terug in de (voorverwarmde oven op 170 graden) gedurende 16 minuten

- Serveer de zalm meteen met een schijfje citroen. Als verdere serveersuggestie: pasta, een roomsaus, rucola en verse peterselie


 Tip: pasta van te voren klaarmaken:

Als pasta, had ik deze keer orrechietta. Deze heb ik van te voren klaargemaakt. Als experiment deed ik de vervolgens de gare orrechietta in een ovenschaal, vermengd met wat olie. Tegelijk met de zalmmoten, heb ik deze schaal met de deksel erop, in de oven gezet. De pasta kwam er prima uit en goed warm. Dit is handig als je een etentje verzorgd en zo de pasta alvast van te voren kunt klaarmaken.

zondag 26 januari 2025

te oud gist: broodjes mislukt. Weer wat geleerd....

 

Vorige week lukte het mij om een prachtig brood te maken. Mooi gerezen, luchtig en goed van smaak. En natuurlijk heb ik daar geen foto's van gemaakt.......

Aangemoedigd door dit goede resultaat, maakte ik vandaag broodjes. Bij de eerste rijs, zag ik al dat het deeg niet zo wilde rijzen. Ik heb het daarom langer bij de kachel laten staan, lekker in de warmte.

Voor de foto, even zonder doek die er overheen moet liggen

Ook de tweede rijs had weinig resultaat. Toch maar in de oven gedaan en gebakken. Helaas namen de broodjes niet in volume toe. Ze zagen er wel lekker uit:

En moedig heb ik ze op tafel gezet:

Ze waren wel te eten, maar je voelt al als je ze oppakt, dat ze heel zwaar zijn in verhouding tot de grootte van het broodje. Ik vermoed dat het vanavond stenen zijn geworden. 

Natuurlijk heb ik zitten denken hoe dit kan. Ik denk dat ik erachter ben. Het gist was namelijk heel oud.

De datum tot wanneer het goed bruikbaar is, staat op de verpakking. Daarna neemt de kracht van het gist snel af. Weer wat geleerd! Door schade en schande wordt men wijs. 

Ik heb er nu even genoeg van, maar ik ga binnenkort weer aan de slag met nieuw gist!


woensdag 1 januari 2025

Een onverwacht cadeau: een hertenbout van 7 kilo

 

Omdat onze jongste zoon vandaag, in de vroege ochtend op nieuwjaarsdag,naar Goa in India is vertrokken voor een 300-urige yogalerarenopleiding, hadden wij van de week een feestje. Als verrassing kregen wij van vrienden van hem een hertenbout. 

Wat een verrassing! Ik had zoiets nog nooit bij de hand gehad. Het hert was vorige week in het wild geschoten. Het feestje was erg leuk, de dag erna moesten we bijkomen. 

En op nieuwjaarsdag was het zover. Nadat ik diverse filmpjes op youtube had bekeken over het uitbenen van een hertenbout, ging ik aan de slag. De vriend van wie wij de bout hadden gekregen, had aangegeven dat ik daar rustig een dag voor moest uittrekken. 's Ochtends keek ik filmpjes en 's middag ging ik echt aan de slag.

Ik vond een heel goed filmpje: ontleden van hertenbout

Het was spannend om er aan te beginnen, maar toch viel het me erg mee. De stukken vlees zitten als het ware verborgen, maar laten zich er, als je je laat leiden door de structuur van de bout , gemakkelijk uit halen. Dat vond ik eigenlijk een soort van wonder.

Ik vermoed dat dit de ossenhaas is. Dit moet ik nog uitzoeken.

En zo ontleedde ik de hertenbout in mooie stukken. Het ontvliezen van de stukken ging me gemakkelijk af, omdat ik dit ooit eerder bij een reeenrugje heb gedaan. 

Het is intensief werk. Tussendoor even een opkikkertje:

En dit is het resultaat:

Wat een mooi vlees! Veelal biefstuk en ik hield ook wat poulet over voor een hertenstoofpotje. Nu even bijkomen en dan ga ik vandaag of morgen aan de slag met bouillon en een hertenstoofpot. Wordt vervolgd!