maandag 18 september 2017

eenvoudig kaasuienbrood

Ik heb een keukenmachine gekocht, waar je heel gemakkelijk deeg in kan maken. Dat moest ik natuurlijk uitproberen. Helaas heb ik geen foto's gemaakt van het maakproces. Wel van het resultaat!
Het recept is heel gemakkelijk.

Recept voor 2 kaasuienbroden

Ingredi├źnten
- 500 gram tarwebloem
- 50 gram  zachte boter
- 260 ml lauw water
- 1 zakje droog gist (7 gram)
- 1 theelepel suiker
- 400 gram uien
- 250 gram kaas
- 12 gram zout

Werkwijze
- doe de bloem en gist in de keukenmachine en vermeng dit
- snijd de boter in blokjes en voeg deze toe aan de kom
- voeg de suiker toe
- doe het water erbij
- doe dan het zout aan de rand erbij
- laat deze massa met de kneedhaak draaien tot het een compacte bal is die niet kleeft.
- haal de mengkom van de machine en zet deze, met een doek erover heen, op een warme plek (bv dicht bij het fornuis). Laat dit een half uur rijzen.
- snijd ondertussen de uien in halve ringetjes

- verwarm de oven voor op 180 graden
- Kneed het gerezen deeg nog even met de hand door en verdeel het in 2 gelijke stukken
- Rol deze 2 stukken deeg op een bebloemd aanrecht met de deegroller uit tot 2 platte broden
- leg deze platte broden op een, met bakpapier bedekte ovenplaat.
- bestrooi de broden met de uienringen, druk hier een beetje op
- bestrooi de broden vervolgens met de geraspte kaas
- bak de broden in de oven gedurende 25 a 30 minuten.

Je kunt de broden ook met de hand kneden: stort dan de bloem op het aanrecht. Maak in het midden hiervan een ronde opening en doe hier het water,boter, suiker en gist in. Strooi het zout langs de rand van de bloem (gist heeft een hekel aan zout, het komt dan niet goed tot rijzen).  Meng dit door elkaar en kneedt dit tot je een soepel deeg hebt.

Twee heerlijke broodjes, lekker bij bv paprikasoep!