6bb2f6147344ad4b92669813e49ea96ec9f7074ab6e543212358076a669813e49ea96ec9f7074a3156441989c524b3fef24cc0c67b44549f60e23c67f45d286bb2f6147344ad4b920d548cb91e27d36215b6e5432123e6cd8d970952e4de0672c

woensdag 27 september 2017

herfstige kruidkoek




Bij deze tijd van het jaar, als de herfst zijn intrede doet, past een donkere kruidkoek die naar speculaaskruiden ruikt.
Het is een gemakkelijk te maken koek, waarbij je allerlei ingrediënten, naar smaak, kunt toevoegen.


Ik voegde extra toe, een handvol geschaafde amandelen en wat dadels die ik nog had liggen.


Als eerste mengde ik de droge ingrediënten.


Daarbij voegde ik de overige ingrediënten.




Deze koek kan in allerlei bakvormen gebakken worden. Ik koos deze keer voor een tulbandvorm. Het is belangrijk om deze goed in te vetten, anders komt de gebakken koek er niet goed uit.



Als de koek een uur op 160 graden in de oven gebakken heeft, test je of de koek gaar is. Dit doe je door er met een breinaald of houten prikker in te steken. Als deze er droog uitkomt, is de koek gaar.


Deze koek laat je afkoelen, waarna je hem , door een rooster op de tulbandvorm te leggen en deze voorzichtig te keren, uit de tulbandvorm laat glijden. Het is belangrijk dat je de koek laat afkoelen, anders loop je het risico dat er een deel van de koek aan de tulbandvorm blijft plakken. Ook het goed ingevet hebben van de tulbandvorm, is hierbij belangrijk!


Recept voor een herfstige kruidkoek

Ingrediënten
- 375 gram zelfrijzend bakmeel
- 265 gram donkere basterdsuiker
- 190 gram rozijnen
- 3,5 deciliter water
- een volle eetlepel speculaaskruiden
- 2, in stukjes gesneden, kleine appels
- flinke snuf zout
- naar keuze toevoegen: wat gesneden dadels, een handvol geschaafde amandelen of andere noten die je hebt liggen.

Werkwijze
- verwarm de oven voor op 160 graden
- meng bakmeel, basterdsuiker en speculaaskruiden door elkaar
- voeg hieraan toe: de rozijnen, de gesneden appels, de gesneden dadels, geschaafde amandelen en meng dit
- voeg flinke snuf zout toe
- voeg het water toe en meng dit door de massa
- vet de bakvorm goed in en stort de koekmassa hierin
- laat dit gedurende 1 uur bakken in de voorverwarmde oven op 160 graden
- controleer of de koek gaar is door er met een houten prikker in te steken. Als deze droog is, is de koek gaar
- laat de koek afkoelen in de vorm en laat hem vervolgens rustig uit de koekvorm komen.

Eet smakelijk!

Update 11 december 2022
Deze keer maakte ik de tulband met een siliconen bakvorm. Hij kwam er goed uit!





Geen opmerkingen:

Een reactie posten